Buffé 1
FURIKAKEKRYDDA Dante och Douglas hjälper Jennie m
ed sojavinägretten. En japansk kryddblandning att strö över sallader och andra grönsaksrätter. Ha burken nära till hands när det vankas asiatisk matlagning. GER CA 2 DL Rosta ½ dl vita och ½ dl svarta sesamfrön i en torr och het stekpanna tills det börjar dofta lite nötigt. Passa noga så att det inte bränns. Smula ner 2 noriblad (som man rullar sushi i) fi nt i stek pannan. Låt rosta någon minut. Ta från värmen och låt svalna. Tillsätt 2 tsk salt och 1 tsk rörsocker. Häll kryddblandningen i en burk med tättslutande lock. »Mat ska smaka mycket utan att vara för stark« Varierat grönt Det koreanska sättet att äta, med många små rätter, gör att måltiden per automatik oſt ast blir hälsosam. Visserligen sätts oſt a en kött-, fi sk- eller fågelrätt i mitten. Men den utgör bara en del; de många skålarna och faten med marinerade och syrade grönsaker, där kimchi är viktigast, är lika centrala. På så sätt innebär en koreansk måltid oſt ast en mindre mängd kött men desto mer grönsaker av olika sorter. Måltiden brukar också bestå av soppa och ris. Alla rätter ställs fram på en gång på bordet. POLKABETOR I SOJAVINÄGRETT Rotfrukternas fotomodell! Som kokt bleknar tyvärr färgerna, så servera snyggingen rå. FÖR 4 PERSONER 3 polkabetor (ca 250 g) ½ msk japansk soja ½ msk risvinäger ½ tsk honung 1 tsk furikakekrydda (se recept ovan) GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär polkabetorna i så tunna skivor som möjligt, helst med mandolin. 2. Lägg upp dem på ett stort fat. 3. Blanda soja,risvinäger och honung till en vinägrett. Ringla över betorna. 4. Låt stå och dra minst 15 minuter. 5. Strössla över furikakekryddan och servera. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. MARINERAD SPENAT MED SESAM Både olja och frön av sesam ger smak. 250 gram färsk spenat verkar vara massor men krymper ihop rejält när den blancheras. FÖR 4 PERSONER 1 påse färsk spenat (250 g) 1 msk sesamfrön 1 salladslök 1 msk japansk soja 1 msk sesamolja GÖR SÅ HÄR: 1. Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna. Skär salladslöken i tunna skivor. 2. Koka upp 2 liter vatten. Lägg spenaten i ett durkslag och häll det kokande vattnet över. Skölj sedan med iskallt vatten och krama ur ordentligt. 3. Blanda med övriga ingredienser. Låt stå 15 minuter före servering. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. SNABB GURKKIMCHI En hastvariant av det koreanska nationaltillbehöret. Vill du göra klassisk kimchi, se sid 22. FÖR 4 PERSONER 1 stor gurka (450 g) 1 liten morot 3 salladslökar 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 vitlöksklyfta 1 msk fisksås ½ msk paprikapulver 1 tsk chiliflakes ½ msk socker salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skiva gurkan tunt. Lägg den på ett fat. Strö över 1 tsk salt. 2. Skala och skär moroten i tunna stavar, som tändstickor. Skär salladslök och chili i tunna skivor. Skala och fi nriv vitlöken. 3. Blanda vitlök, fi sksås, paprika pulver, chilifl akes och socker i en liten bunke. Rör ihop allt väl till en paste. 4. Torka av gurkan med hushålls papper. Blanda gurka, morot, salladslök och chili väl med chiliblandningen. Låt dra 15 minuter före servering. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. – Polkabetan måste vara den vackraste rotfrukt som fi nns, säger Jennie Walldén och strör över furikakekrydda. 10 B U F F É 1 • 201 4