Buffé 1
HELSTEKT MANDELKYCKLING MED CITRON OCH HONUNG Här
lagas hela middagen på en och samma plåt. Kycklingen får fin färg när den penslas med citron- och honungssmör. FÖR 4 PERSONER 1 hel färsk kyckling (ca 1 kg) 3 morötter 3 palsternackor 2 gula lökar 1 stor fänkål 50 g smör färskpressad juice och finrivet skal av ½ citron 1 msk honung 3 vitlöksklyftor 1 dl sötmandel olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala och skär morot och palsternacka i grova bitar. Skala löken och ansa fänkålen. Skär i klyftor. Blanda grönsakerna med 1 msk olja, ½ tsk salt och 1 krm peppar. 3. Smält smöret och blanda med citronjuice, skal och honung. 4. Lägg kycklingen med bröstsidan nedåt på en skärbräda. Klipp längs med ryggbenet. 5. Klappa in kycklingen med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg kycklingen med skinnsidan upp i en långpanna. Tryck till och platta ut den. Pensla den med lite av citronsmöret. Ställ in mitt i ugnen 15 minuter. 6. Ta ut kycklingen. Fördela grönsakerna runt kycklingen. Pensla kycklingen med lite av citronsmöret. 7. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka mandeln. Blanda vitlök och mandel. 8. Fortsätt att ugnslaga ca 15 minuter. Ta ut kycklingen och vänd runt grönsakerna. Pensla kycklingen med resten av smöret. Fördela mandel- och vitlöksblandningen över kyckling och grönsaker. 9. Tillaga ytterligare ca 20 minuter, tills kycklingen är färdig. Skär ett snitt i lårbenet och kontrollera att klar köttsaft kommer ut. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. B U F F É 1 • 201 4 35 Tips! För mer spansk matinspiration, se ICA.se/buffe.