Buffé 1
Onsdag ETT SJÄTTEDELS VITKÅLSHUVUD VINTRIG VITKÅL
SSALLAD MED GRANATÄPPLE OCH VANILJ Vitkål, morot och gnistrande granatäppelkärnor i en dressing med citrus, chili och vanilj. Bjud salladen med frasstekt kolja. FÖR 4 PERSONER 1 klyfta vitkål (ca 350 g) 2 morötter ½ dl granatäppelkärnor, färska eller frysta ev hackad koriander till garnering DRESSING ½ chilifrukt (t ex jalapeño) ½ dl färskpressad apelsinjuice 2 msk färskpressad citronjuice 2 tsk honung 1 krm vaniljpulver 3 msk olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med dressingen. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser till dressingen. Smaka av med salt och peppar. 2. Skär bort den hårda mittstocken på vitkålen. Strimla vitkålen fi nt. Skala och riv morötterna grovt. 3. Blanda allt med dressingen. Strö ev över lite hackad koriander. Servera till pankopanerad kolja. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. PANKOPANERAD KOLJA Spana efter miljömärkt fryst kolja i butiken. FÖR 4 PERSONER Tina 1 paket fryst MSC-märkt kolja (560 g) enligt anvisning på förpackningen. Skär fi léerna i bitar och vänd i 2 dl panko eller vanligt ströbröd blandat med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Stek i 2 msk smör 2–3 minuter på varje sida. Servera gärna med citronklyftor. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd i stället för panko. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i panko/ströbröd och byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i panko/ströbröd och byt smör mot mjölkfritt matfett. Fri från ägg, men kontrollera innehållet om ströbröd används. Fredag ETT TREDJEDELS VITKÅLSHUVUD WOKAD VITKÅL MED CASHEWNÖTTER OCH PEPPRIG KARRÉ Vitkål är idealisk att woka. Den behåller krispet men blir sötare och mildare i smaken. Fläsket går bra att byta ut mot tofu eller lax. FÖR 4 PERSONER 4 skivor fläskkarré (ca 500 g) 1 tsk hel kryddpeppar 1 gul lök 1 stor klyfta vitkål (ca 650 g) ½–1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 msk finriven ingefära 4 msk japansk soja 2 msk ljus sirap 3 msk vatten 1 dl salta cashewnötter 1 kruka koriander salt olja till stekning GÖR SÅ HÄR: 1. Stöt kryddpepparn i en mortel. Krydda fl äskkarrén med salt och kryddpeppar. Stek i 1 msk olja i en stor stekpanna 3–4 minuter per sida. Låt köttet vila. 2. Skala och fi nhacka löken. Skär bort den hårda mittstocken på kålen. Skär kålen i mindre bitar, ca 1 x 2 cm. 3. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. 4. Stek lök och kål i 2 msk olja i en stekpanna/wok ca 5 minuter, tills det är glansigt med lite färg. 5. Tillsätt chili (spara lite till garnering) och ingefära. Häll på soja, sirap och vatten. Låt koka 1 minut. 6. Hacka nötterna och hälften av koriandern grovt och vänd ner i kålen. 7. Fördela kålen på tallrikar. Skär köttet i sneda remsor och lägg ovanpå kålen. Garnera med fi nhackad chili och koriander. Servera med ris. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. B U F F É 1 • 201 4 17 Tips! Fler recept med vitkål fi nns på ICA.se/buff e.