Buffé 1
NÄST SIST ICA Kort: 033-47 47 90 ICA kundkontakt:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Tel redaktionen/växeln: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Lars Eriksson Webbredaktör: Camilla Thörnqvist camilla.thornqvist@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ICA.se/buff e hittar du information om rekvisita och matlagningsfi lmer som visar de enklaste handgreppen. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICAs kort. Mer info på ICA.se. Pigg på morot! Möt Rachel Khoo på sidan 5. En spännande variant av den franska desserten Fontainebleau, där vispad grädde blandas med färskost. Tevekocken Rachel Khoo bjuder på en apelsinfräsch kall morotssoppa till. Foto Christina Sundien VANILJFÄRSKOST MED KYLD MOROTSSOPPA FÖR 4–6 PERSONER Dela ½ vaniljstång på längden och skrapa ut fröna. Vispa vaniljfrön, 2 dl vispgrädde och 1 tsk socker fl uffi gt. Vänd försiktigt ner 250 g kvarg (10 %). Lägg en kökshandduk i ett durkslag. Häll i gräddkvargen och ställ durkslaget i en skål. Lägg på en tyngd och låt rinna av i kylen över natten. Blanda 3 dl morotsjuice, färskpressad juice från 1 apelsin, 1 msk vit sirap/fl ytande honung och en nypa malen kanel. Lägg upp färskosten i 4–6 djupa små skålar och häll i morotssoppan. Pudra med lite kanel. Vinn 300 kr i matcheckar! Jennie smaksätter majonnäsen med A. Wasabi B. Citron C. Senap Nästa nummer kommer 19 februari Flow i februari Trotsa vinterkylan och bjud in till uppiggande hemmaspa. Eller häng med hem till Karim Razaul på en kryddig korma. Nyfi ken på alger? Vi guidar till havets grönsaker. Grönt med Karim Razaul. Bjud hem på spadag. Sallad från havet. Tunnelbanelinje 1 i Madrid är A. Grön B. Röd C. Blå ALLTID I BUFFÉ – 50 VINNARE Gör så här: Skriv ner rätt svar på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm, eller mejla till tavling.buff e@otw.se eller gå in på ICA.se/buff e – senast den 31 januari vill vi ha ditt svar. Vinnarna presenteras på ICA.se/buff e från den 19 februari. Vad ingår inte i instagramtävlingen A. Falukorv B. Pasta C. Potatis Kimchi på koreanska betyder A. Syrad chili B. Syrat guld C. Syrad skatt Vitkålen är en A. Dikesväxt B. Strandväxt C. Stäppväxt till sist... Många har hört av sig... Men vad tycker du om nya Buffé? B U F F É 1 • 2013 Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 Vitkål för hela veckan Med ett huvud vitkål kommer man långt. Rosta klyftor, ringla över brynt smör och toppa med mjukkokt ägg på måndag. Mitt i veckan blir det gnistrande vintersallad med krispstekt kolja. Och så fredagsmys med kryddpepprig wok. Recept och styling Ylva Bergqvist Foto Jenny Grimsgård Måndag HALVA VITKÅLSHUVUDET ROSTAD KÅL MED BRYNT SMÖR, KAPRIS OCH MJUKKOKT ÄGG Bryn smör och koka ägg medan kålklyftorna bakas mjuka i ugnen. Bjud helveggo med ett potatismos till. Eller lägg till några skivor kassler eller rökt skinka. FÖR 4 PERSONER 1½ kg vitkål (ca ½ stort) 4 stora ägg 100 g smör 4 msk kapris hackad gräslök till garnering rapsolja, smör salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Dela vitkålen i 4 eller 8 klyftor. Lägg klyftorna på en bakpappersklädd plåt. 3. Ringla över 2 msk olja. Krydda med 3 krm salt och 2 krm peppar. 4. Tillaga vitkålen al dente mitt i ugnen 20–30 minuter. 5. Mjukkoka äggen. Bryn smöret i en stekpanna tills det doftar nötigt och fått lite färg. Häll det i en skål så att det bruna sjunker till botten. Torka ur pannan. 6. Häll av och torka av kaprisen. Stek dem i pannan i 1 msk smör tills de öppnar sig som små blommor. Skala och skär äggen i mindre bitar. 7. Lägg äggen på kålen, häll över smöret och garnera med kapris och gräslök. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Innehåller ägg. Måndagslyx I stället för att kokas kan äggen pocheras, det vill säga knäckas ner i kokande vatten. På ICA.se/buffe visar vi hur man gör. Smarta inköpen! 1 VITKÅLSHUVUD ÷ 1 VECKA 16 B U F F É 1 • 2 0 1 4 = 3 RÄTTER Till våra tre rätter har vi utgått från ett stort vitkålshuvud på 2 1/2–3 kilo. Tänk på att cirka 250 gram går bort när den grova mittstocken och några av de yttersta bladen tas bort. Vitkål klarar låga temperaturer bra, bäst håller den i kylen. Ledsen kål får tillbaka spänsten i ett kallt vattenbad några timmar i kylen. 3 recept! för veckan