Buffé 1
»Blir det inte perfekt första gången? Fortsätt. K
imchi kräver lite träning. « Byung-Hi Lim KIMCHI Misströsta inte om din första syrning inte blir perfekt. Doftar den och ser bra ut kan du alltid använda den i matlagningen. 1 ½ kg salladskål 1 ½ dl salt 250 g rättika 2 msk finriven ingefära 3 msk pressad vitlök 3 dl finhackad purjolök 5 msk chilipeppar 1 msk socker 1 msk fisksås vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Halvera salladskålen på längden. 2. Lägg kålen med snittytan upp i en stor bunke. Strö salt över och mellan bladen. 3. Häll på vatten så att det täcker. Lägg på en tallrik med en tyngd på, så att kålen hamnar i press. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. 4. Låt kålen rinna av i ett durkslag. 5. Skala och strimla rättikan mycket fint. Blanda ingefära, vitlök, purjo, rättika, chilipeppar, socker och fisksås. 6. Fördela blandningen ordentligt mellan bladen och runt kålen. 7. »Tvinna« de halva kålhuvudena och lägg dem i plastpåse (sug ut luften) eller i en burk med tättslutande lock. 8. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. Ställ därefter in den i kylen 5–7 dagar. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Mjölksyrat på koreanska Kimchi är »levande« så till vida att tillväxten av goda bakterier, och därmed syrningen, hela tiden fortsätter, om än i ett långsammare tempo när den förvaras i kylen. I koreansk matlagning används kimchin på olika sätt beroende på hur länge den syrats. När kimchin precis är klar, eſter cirka en vecka, är den fräsch och god som tillbehör till alla möjliga rätter. Eſter ytterligare två veckor har den en tydligare syra och passar till grillad lax, makrill eller stekt fläskkött. Ytterligare några veckor senare har den en kraſtigare smak, och då är det dags att använda kimchin i wok och grytor. 22 B U F F É 1 • 201 4 På Arirang syras kimchin i stora plastlådor. Glasburkar eller plastpåsar går lika bra. Det ska vara så »luſttomt« som möjligt. Kimchiskolan! 1 2 TIPS! Goda rätter med kimchi finns på ICA.se/buffe. 3 4 1. Halvera salladskålen på längden. Lägg den i en stor bunke med snitt ytan upp. 2. Strö salt över och mellan bladen. Se till att saltet kommer in mellan varje blad. 3. Häll över vatten så att kålen täcks. Lägg på en tallrik med tyngd på så att kålen hamnar i press. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. 5 6 7 4. Låt kålen rinna av i ett durkslag. 8 5. Blanda ihop ingefära, vitlök, purjo, rättika, chilipeppar, socker och fisksås till chiliblandningen i en bunke. 6. Gnid in blandningen mellan kålbladen. Blandningen ska fördelas ordentligt mellan bladen och runt kålen. Var försiktig så att kålhuvudet fortfarande hänger ihop vid roten. 7. »Tvinna« kålhalvorna och lägg dem i en plastpåse eller burk med tättslutande lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. Ställ däreſter in den i kylen 5–7 dagar. 8. Skär kålhalvorna tvärs över och lägg upp. Viktigt vid servering är att bjuda bitar från både »rotsidan« och den mjukare bladsidan. Häll över lite av spadet. Kimchi steg för steg