Buffé 1
Vitkål för hela veckan Med ett huvud vitkål komme
r man långt. Rosta klyftor, ringla över brynt smör och toppa med mjukkokt ägg på måndag. Mitt i veckan blir det gnistrande vintersallad med krispstekt kolja. Och så fredagsmys med kryddpepprig wok. Recept och styling Ylva Bergqvist Foto Jenny Grimsgård Måndag HALVA VITKÅLSHUVUDET ROSTAD KÅL MED BRYNT SMÖR, KAPRIS OCH MJUKKOKT ÄGG Bryn smör och koka ägg medan kålklyftorna bakas mjuka i ugnen. Bjud helveggo med ett potatismos till. Eller lägg till några skivor kassler eller rökt skinka. FÖR 4 PERSONER 1½ kg vitkål (ca ½ stort) 4 stora ägg 100 g smör 4 msk kapris hackad gräslök till garnering rapsolja, smör salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Dela vitkålen i 4 eller 8 klyftor. Lägg klyftorna på en bakpappersklädd plåt. 3. Ringla över 2 msk olja. Krydda med 3 krm salt och 2 krm peppar. 4. Tillaga vitkålen al dente mitt i ugnen 20–30 minuter. 5. Mjukkoka äggen. Bryn smöret i en stekpanna tills det doftar nötigt och fått lite färg. Häll det i en skål så att det bruna sjunker till botten. Torka ur pannan. 6. Häll av och torka av kaprisen. Stek dem i pannan i 1 msk smör tills de öppnar sig som små blommor. Skala och skär äggen i mindre bitar. 7. Lägg äggen på kålen, häll över smöret och garnera med kapris och gräslök. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Innehåller ägg. Måndagslyx I stället för att kokas kan äggen pocheras, det vill säga knäckas ner i kokande vatten. På ICA.se/buffe visar vi hur man gör. Smarta inköpen! 1 VITKÅLSHUVUD ÷ 1 VECKA = 3 RÄTTER 16 B U F F É 1 • 201 4 Till våra tre rätter har vi utgått från ett stort vitkålshuvud på 2 1/2–3 kilo. Tänk på att cirka 250 gram går bort när den grova mittstocken och några av de yttersta bladen tas bort. Vitkål klarar låga temperaturer bra, bäst håller den i kylen. Ledsen kål får tillbaka spänsten i ett kallt vattenbad några timmar i kylen. 3 recept! för veckan