Buffé 1
CHOKLADMARMELAD Sofi a Skönblad i Göteborg smälte
r ner mörk choklad i nykokt varm björnbärsmarmelad. Marmeladen passar till kex och ost eller scones. Så klart går det lika bra att värma upp färdig marmelad, 100 g hackad choklad är lagom till 2 ½ dl marmelad. FRUKOSTMYS I JANUARI Tack fina läsare för smarta tips! I januari är det en klar fördel att jobba på Buffé. Vi borstar bort snön från grillen och pratar sommarmat. Dröm dig framåt – och ge mig dina bästa grillidéer. → Mejla smarta tips till mig. Om ditt tips publiceras får du boken »Taco Mexican Style« av Malin Eriksson (Bonnier Fakta). Redaktör lina.wallentinson@otw.se SYRLIG ÄPPELKICK Buff és praktikant Christine Matthiesen från Göteborg räddade en täppt redaktion med en äpplig vitaminkick. Riv en rejäl bit ingefära och pressa ut juicen (ca 1 msk). Blanda med ½ dl färskpressad citronjuice och 1 kruka myntablad. Mixa väl. Blanda med 1 liter äppelmust. Bönhörd! SLÄNG INTE! »SMILLA BAKAR GLUTENFRITT« Smilla Luuk, 15 år, är en peppande förebild, inte minst för barn med gluten intolerans. Hennes bok är enkelt skriven med lockande recept, tips och råd kring kalas, resor och fi ka hos kompisar. (Rabén & Sjögren) Boktips! FRUKOST I EN KOPP Elin Lindvall, Stockholm, gillar amerikanska trenden med frukostmuffi ns, sk mug cakes, som bakas snabbt i mikron. Mixa 1 dl havregryn, 1 ägg, ½ skivad banan, 1 msk kokos, 2 msk hackade nötter och 1 tsk kanel med stavmixer. Blanda med ½ rivet äpple eller 2 msk frysta hallon eller blåbär. Häll i en stor kopp smord med olja. Mikra 1 ½ minut på full eff ekt. Stjälp upp och ät med keso, yoghurt och frukt. Snyggt glas = januarilyx Buff éläsaren Mikaela Skantz i Västerås tröttnade på hungriga barn som plundrade köket på fi kabröd eſt er skolan. Nu fi nns tillåtet-hyllor i kyl och skaff eri. Hur fi ck ni idén? Vi bodde i USA tidigare. Där packade vi lunch och mellis till Alfred och Melvin varje dag och behövde rutiner för det. Hur översatte ni tänket här hemma? I skaff eriet fi nns en hylla där barnen vet att allt är tillåtet. Det kan vara müsli, knäcke, riskakor och okej kex. Och frukt förstås. Samma i kylen, där fi nns sådant som yoghurt, fruktkräm, ost i bitar och grönsaksstavar. Är det inte mycket jobb? Inte när man kommit in i det och det blivit en vana. När man gör middag kan man passa på att skära paprika, morot och blomkål i bitar och lägga i en låda. TAPPA SJÄLV 3 öre kostar en liter gott kranvatten. Köpt vatten uppåt 1 000 gånger så mycket… Riv ostkanter som blir över. Frys in i små påsar. Perfekt till lasagne och gratäng, tipsar Gulay Alkan i Halmstad. »Den som en gång börjat äta kost har ofta svårt att börja äta mat igen.« Lotta Lundgren är skeptisk till dieter i boken »Tio lektioner i matlagning« Läsartips Björnbär + choklad = frukostlycka Slutsnuvat! GRÖN HUMMUS Mixa 1 dl kikärter, 1 dl tinade edamamebönor (eller gröna ärter ,) 1 vitlöksklyſt a, 2 msk hackad fryst persilja, 1 msk olivolja och 1 msk vatten. m S aka av med salt, peppar och paprikapulver. Gott till gröns ka sstava ,r hälsar Klara Kullberg i Ma m . l ö Ostsmart FOTO CHRISTINA SUNDIEN