Buffé 1
NYTT & HETT! Januari Fynda i frysdisken GRÖNT I S
ÄSONG Salta in en oxbringa eller rök en regnbåge och håva in tjockt med hipsterpoäng. Gamla lagringstekniker är hett både hemma och på krogen. Frysta ärter och majs då? Iskallt rent trendmässigt. – Kanske har man barndomsminnen av dåligt tilllagade frysta grönsaker, tror kocken och konditorn Marie Skogström. Men näringsmässigt är de en fullträff. Så här i vintertid när färsk frukt och grönt färdas långt är frysta grönsaker ett bra komplement. Grönsaker och bär fryses ofta in direkt efter skörd, och näringen bevaras så gott som intakt. Själv använder Marie fryst både i jobbet på matstudion i Slottsparken i Malmö och i hemmamatlagningen till de två barnen. Men det ska vara rena grönsaker, inte blandningar. MARIE SKOGSTRÖMS FRYSFAVORITER GRÖNA ÄRTER – mixa till soppa eller en skummig sås till fisk. Eller kasta ner en näve i pastavattnet. MAJSKORN – fräs med lök och lite chili. Mixa med en klick crème fraiche till en dipp. Barnfavorit! EDAMAME – frysta sojabönor. Ät dem som ligger i skida med lite olivolja och flingsalt. Fräs de spritade bönorna med smör och hackad vitlök. Instagramtävling TÄVLA OM 500 KR I MATCHECKAR! Skapa ett recept som innehåller följande ingredienser: falukorv pasta mozzarella valfria grönsaker valfria kryddor Vinn 500 kr i matcheckar I Buff és nya tävling gäller det att skapa ett nytt recept på en riktigt god rätt av ingredienserna ovan. Laga rätten och fotografera den med din smartphone. Ladda upp bilden senast den 31 januari på Instagram med hashtaggen #minreceptbildibuff é. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder i din kommentar. Se till att din profi l är öppen, annars kan vi inte se din bild. De tre bästa bidragen vinner 500 kronor var i matcheckar. Vinnarna kontaktas den 19 februari via Instagram. För fullständiga tävlingsvillkor, se ICA.se/buff e. Det spirar på krogen NYA GRÖNA RESTAURANGER De senaste årens köttfokus ersätts nu av en spirande trend. Grönsakerna får ta plats, eventuellt kryddade med en bit kött eller fisk. På Bistro Voltaire frodas nudlar, alger, örter och ärter i en salig blandning. Då och då toppat med en bit kolja eller en näve räkor. Lotta Voltaire är förvånad över gensvaret. – I 30 år har jag övertalat gäster att välja veggo. Nu väller det in 250 pers om dagen och käkar grönt helt av sig själva. Och det är inte några näbbstövlar med grankottar i öronen. Det är alla möjliga, även reklamfolk och businesskillar. En annan nygrön krog är Gro i Stockholm. För kockarna på Gro är det utmaningen i att vara begränsade som inspirerar. – Det kanske inte är så spännande att komma hem med en påse morot, vitkål och lök. Men vintergrönsakerna får vara grundstenen. Sedan kan man laga och krydda i olika riktningar, säger Magnus. Lotta är inne på samma banor. – Sluta tänk som du alltid gjort. Riv inte morötterna. Köp en nätt mandolin och hyvla tunt. Hyvla broccoli och rödbeta med. Eller öppna kylen och släng in alla grönsaker du hittar i ugnen med lite olivolja. Bistro Voltaire. Gro, S:t Eriksgatan 67, Stockholm. Magnus Villnow och Henrik Norén både kockar och serverar i den lilla krogen. Öppet för lunch tisdag till fredag samt torsdagskvällar. Bistro Voltaire, en trappa ner i varuhuset Pub, Stockholm. Lotta och dottern Sally Voltaire mixar fräsch lunch, även färskpressade juicer, kaffe och bakverk. Samma öppettider som varuhuset. Gro. B U F F É 1 • 201 4 7 TÄVLA OCH VINN