Buffé 1
INNEHÅLL Januari: NR 1 • 2014 Satsa på smarta vec
kan... Broccoli är en fantastisk grönsak – om nu någon missat det. Men en sak bekymrar mig. Det verkar som det fi nns många som slänger stammarna. – Vad ska man göra med dem? undrade till exempel layout-Lascha med förvånad blick. Han och många med honom missar en massa godsaker. Synd! Jag tar därför tillfället i akt att beordra: Ät broccolistjälkarna! Periodvis står de dessutom för större del än buketterna – i alla fall Svårslaget i januari… viktmässigt! Vad gör man då med stjälkarna? Jag skär dem oftast på längden i fyra delar och sedan tvärs över i mindre bitar. Lägger dessa i kokvattnet lite före buketterna eller så råsteker jag dem i rikligt med olivolja. Kryddar gärna med vitlök och citron. Eller kokar och mixar till en liten puré med några klickar crème fraiche. Eller skär i tändsticksstora strimlor, eller... Har du något tips så tipsa mig! Men det fi nns fl er kål äv xter som ofta blir styvmoderligt behandlade. Vitkålshuvud, till exempel, har inte speciellt hög status. Känns kanske lite jobbigt att strimla – blir ju massor. Och använder man bara några blad blir det mycket över – med risk för att det blir liggande i kylen några veckor, och sedan ... Även om det är den billigaste mat man kan köpa känns det inte bra att slänga. Därför ett smart januaritips: Köp ett kålhuvud som räcker precis till tre väldigt olika rätter, kolla in sidan 16. Gott, nyttigt och billigt! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Psst, på tal om ... SKREIET FRÅN BARENTS HAV När Årets kock-tävlingen avgörs den 7 februari är huvudråvaran som alla ska til-laga »primörfisken« skrei. Alltså den norska torsken som vandrar från Barents hav till den norska kusten för att leka. En vandring som sägs ge lite fastare kött. Och vitare. Om den är godare? Ja, det vill man nog tro... Smarta norrmän. Förutom att låta fisken få huvudrollen i olika stora kocktävlingar har man lyckats göra den 23 januari till den internationella skreidagen! Det är bara att lyfta på hatten för norrmännens marknadsföringsmetoder när det gäller fisk. Givetvis är skreien MSC-märkt. Men kan man lita på dessa märkningar? En fråga som många konsumenter ställt sig. Därför inleddes ett projekt där man lät DNA-testa 320 slumpvis utvalda MSC-märkta produkter. Tre produkter bedömdes vara felmärkta, och dessa ska undersökas vidare. Alla prover från Norge (och Sverige) fick godkänt. Så varför inte testa en »primörtorsk«? Skanna QR-koden med ICAs app för att få månadens Buff érecept i mobilen. 39 20 24 27 28 5 8 14 Januarispaning Buff é undersöker hur vi sparar i januari. Intervju med Sverigeaktuella Rachel Khoo. Instagramtävla! Älskade burkar & frysta pärlor. Jennies mästargryta Laxcrostini med sojamajonnäs. Polkabetor i sojavinägrett. Snabb gurkkimchi. Marinerad spenat med sesam. Långkok på koreanska. Furikakekrydda. Kryddig äppelbellini. Blåbärssoppa med vit chokladmousse och mandel. Vitkål för hela veckan Rostad kål med brynt smör, kapris och mjukkokt ägg. Wokad vitkål med cashewnötter och pepprig karré. Vintrig vitkålssallad med granatäpple och vanilj. Pankopanerad kolja. Kimchi som på Arirang Kimchi. Mötet: Paul Svensson Med kafésatsningen Way Cup vill kocken Paul Svensson få fler att agera hållbart. Linas curry Grön hummus. Mug cake. Chokladmarmelad. Syrlig äppelkick. Foodwalk i Madrid Gazpacho. Tosta med tomat och serrano. Getostpaj med rostad paprika. Allt i ett-gryta med chorizo & potatis. Helstekt mandelkyckling med citron och honung. Tävla och vinn matcheckar Vaniljfärskost med kyld morotssoppa. Tävla och vinn matcheckar på 300 kr. MSC står för Marine Stewardship Council, som är en organisation som certifi erar miljömässigt hållbart fi ske. GOTT & BILLIGT: Nyfångad skrei. Läs mer om MSC-märkta fi skar på ICA.se/buff e. 23 recept Hett Tävla om 50 matcheckar sidan 39 Januarismart!