Buffé 1
LÅNGKOK PÅ KOREANSKA Här ger Jennie en blinkning
till den koreanska rätten bibimbap där marinerat kött bjuds i en skål med ris och grönsaksplock. Laga gärna högrevsgrytan en dag eller två i förväg. FÖR 6 PERSONER ca 900 g högrev 2 stora gula lökar 6 vitlöksklyftor 3 msk mörkt muscovadoråsocker 1 dl japansk soja 4 dl vatten 1 ½ dl rött vin 1 ½ msk sesamolja 2 portionspåsar misopaste (till soppa) 2 msk risvinäger 2 stora morötter 150 g svamp, t ex champinjoner eller shiitake 2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar) 50 g färska böngroddar kokt ris till servering rapsolja till stekning GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva vitlöken. 2. Putsa köttet och skär det i 3 cm stora bitar. Bryn dem runt om i omgångar i olja i en gryta. Tillsätt lök och vitlök. Låt fräsa med några minuter. Häll över muscovadoråsockret och låt karamellisera någon minut under omrörning. 3. Tillsätt soja, vatten, vin, sesamolja, misopaste och risvinäger. Låt småkoka under lock tills köttet är mört, 2–3 timmar. 4. Förbered under tiden grönsakerna. Skala och skär morötterna i ½ cm tjocka skivor. 5. Dela svamparna om de är stora. Dela, kärna ur och finhacka chilin. 6. Lägg morötter och chili i grytan. Låt koka 5 minuter utan lock. Tillsätt svampen och låt koka ytterligare 5 minuter. 7. Servera med ris, böngroddar och övriga tillbehör. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. »Bibimbap style« B U F F É 1 • 201 4 11 »Namul« kallas de marinerade grönsaker som är så viktiga i det koreanska köket.