Buffé 1
I de forna arbetarkvarteren i Lavapiés spirar en
ny ekoanda. Bakom graffi timålade fasader öppnar ekologiska kaféer och rustika restauranger. GAZPACHO Välj burk tomater i stället för färska nu när det inte är tomatsäsong. FÖR 4 PERSONER Mixa 2 burkar hela tomater (à 400 g), 1 grön och 1 röd paprika (urkärnad), ½ gul lök, 1 vitlöksklyfta, ¾ gurka, 1 dl olivolja och 3 msk vinäger, gärna sherryvinäger. Sila genom en fi nmaskig sil. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll upp i glas och garnera med fi nhackad paprika och lök. Servera gärna med en bit baguette. I den kris och oro som präglat Madrid de senaste åren har ett nytt framtidsdriv fötts. Den nya generationen initiativtagare experimenterar friskt, planterar grönsaker i ockuperade rivningshus och lagar husman. Fokus ligger på ekologiskt, på det nya i samklang med det gamla, på hållbarhet och enkelhet. Kokpunkten för dessa initiativ är de forna arbetarkvarteren i Lavapiés, som bjuder på lika många grafi ttimålade fasader som ekologiska kaféer och nyöppnade restauranger. Man blåser även nytt liv i storebrorskvarteret Huertas och dess klassiska elegans. Det är här kulturen lever i ett sammanbitet Spanien, och vi vill inte missa en enda smakbit. FOODWALKEN STARTAR i det sydostliga hörnet av centrala Madrid, vid T-banestationen Antón Martín. En bit ner på Calle Atocha har vi letat oss två kvarter upp och två kvarter in till Calle Gobernador och matmarknaden LA BUENA VIDA [1]. Barnfamiljer köper surdegsbröd, bloggare fotar stylade bakverk och vi hinner köpa ett par skivor lufttorkad skinka innan det är dags för nästa steg i vår promenad. www.mercadolabuenavida.es Från Calle Gobernador svänger vi höger in på Calle Fúcar och ser EL CIELOS [2] rödrandiga markiser. Bárbara förlorade sin restaurang i krisen och driver nu denna småskaliga takeaway-butik. Den har snabbt blivit lika mycket det självklara stoppet före en picknick i parken som en samlingspunkt för kvarterets chica damer. Lätta luncher som couscoussallad och grönsakslasagne lagas på plats. www.el-cielo.es Vi fortsätter längs gatan till Calle Huertas som tar oss till Calle León, där fasaderna är snirkliga och restauranger och butiker fortfarande små och självständiga. RAC LA PIOLA [3] är kafé på dagen och bar på kvällen, som så ofta i Spanien. Med andra ord lika många tostas – matiga mackor rostade i ugn – som margaritas på menyn. Man skryter om fi n lufttorkad skinka och låter en ny konstutställning pryda väggarna varje månad. xxx xxx xxx xxx xx xxxx x xx! SNETT ÖVER CALLE LEÓN ligger CERVANTES [4], en av kvarterets äldsta och också mest omskrivna restauranger. I uppskattad italiensk tappning de senaste 30 åren men med kakelkonst och träpanel som skvallrar om tidigt 1900-tal. Italienska stamkunder blandas med aff ärsmän över sena frukostar och tidiga luncher denna förmiddag. Själv kommer vi för signaturrätten pizza cervantes, klädd med ansjovis och oliver. Traskande söderut stannar vi till på ostBildtext xxx xxx xx xx xxx xx xx xxx xx xx xx xxx xx x xxx xxx xxx x xxx delin GONZALEZ [5]. »Det här är old school Madrid«, säger resenären och stamkunden Robert som vi stöter på. Han syftar på 60-talsinredningen och den hängivna personalen. Här kan de fl esta viner köpas per glas, och ostbrickorna plockar du ihop själv. Glöm inte att be om membrillo som sällskap till dina ostar, en hård gelé gjord på kvittenfrukt. NOTERA HUR HUSFASADERNA ändrar karaktär när vi korsar torget vid slutet av Calle León och tar steget in i arbetarkvarteret Lavapiés. B U F F É 1 • 201 4 29 Vårkänsla! Ta en matpromenad i Madrid. Våren kanske inte riktigt är här, men solen värmer så smått i ryggen.