Buffé 1
NYTT & HETT! Januari BUFFÉ FRÅGAR SVENSKA FOLKET
Så överlever vi januari! Enligt en undersökning med Buffés läsarpanel (RAM) fixar vi snålmånaden januari genom att rensa kyl, frys och skafferi samt att leta efter billigare produkter. Vi drar också ner på kafé- och restaurangbesök. i januari äter fyra av tio (43 %) mer av det som finns hemma i kyl, frys och skafferi. Och tre av tio handlar billigare råvaror, letar efter extrapriser och planerar inköpen bättre. 35 procent säger sig slänga mindre och äter mer rester. 25 procent satsar på storkok, medan 10 procent helt enkelt äter mindre mängd mat. 35 procent drar ner på kaféoch restaurangbesöken, medan 25 procent håller i plånboken genom att ta med sig matlåda till jobbet. Att försöka bli bortbjuden lite oftare är dock ingen vanlig metod, inte heller att satsa på snabbnudlar och makaroner eller att baka mer. 4 av 10 äter mer av det som finns i kylen 3 av 10 handlar billigare mat Rachel trivs i sitt lilla kök. 25 % satsar på storkok i januari 25 % tar matlådan till lunchen 35 % slänger mindre mat Rachel Khoo besöker Stockholm TEVEAKTUELL Gott på burk! GRÖNT I SÄSONG – för mig är konserver och inläggningar inga halvfabrikat, det är råvaror, säger kocken Tareq Taylor. Före kyl och frys byggde hela vår överlevnad på att vi lyckades bevara maten, det är vårt matarv. Bland färdiga inläggningar i butik gillar Tareq speciellt surkål, picklade grönsaker och så absoluta favoriten saltgurka. – Sourcream onionchips och saltgurka framför teven, fasen vad gott det är, säger Tareq med ett skratt. Och tomater på burk är oumHela burktomater smakar lite mer Efter succén med The little Paris kitchen är Rachel Khoo aktuell med en ny teveserie. I Cosmopolitan Chef gör Rachel nedslag i matstäder världen runt. I början av februari kommer turen till Stockholm. – jag har varit i stockholm flera gånger och älskar staden. När jag tänker på svensk mat tänker jag på hemlagat. Men jag vill visa tittarna att ni har så mycket mer än köttbullar. Vi tar det från början. För några år sedan tröttnade Londonbon Rachel på reklamjobbet, reste över kanalen och satsade allt på sin matdröm. Utan att kunna ett ord bärliga. Helst köper Tareq hela tomater, som han tycker har lite mer smak. Kidneybönor hamnar ofta i sällskap med rosmarin, chili och vitlök. – Eller gör en varm bönsallad. Blanda bönor med hackad lök, gurka, tomat, olja eller vad du vill. Värm på lite snabbt i en gryta och ät med bröd. Till falafel eller gröna biffar gäller torkat hellre än burkat. Tareq blötlägger kikärter, gula eller bruna ärter eller vilka bönor som helst och mixar till färs. – Blanda med lök och kryddor och stek. Det är viktigt att bönorna bara blötlagts och inte kokats, annars faller biffarna bara isär. franska hoppade hon på konditorutbildningen på anrika kockskolan Cordon Bleu i Paris. Pop up-middagar i Rachels minimala lya ledde så småningom till teveserien The little Paris kitchen, som sänts i flera länder (och också blivit kokbok). I serien lagar Rachel franska klassiker med personlig touch i sitt pyttelilla kök. Som en mix av engelska Nigella och franska rollfiguren Amelie från Montmartre steker hon grovskuret fläsk på en av de två plattorna och kavelbankar deg så att den slitna bänkskivan hotar att lossna när som helst. Men vad gör det. Det är vispar i taket, charmigt kakel, slitna emaljbunkar och blodrött läppstift. Och när Rachel tar ut en gyllengräddad quiche lorraine ur miniugnen är det inte utan att man blir lite mer frankofil än vanligt. Nu har 33-åriga Rachel flyttat hem till London och tar ett nytt steg i karriären. Eller egentligen två. I dagarna är det premiär för Rachel Khoo’s Kitchen Notebook, där Rachel flanerar och lagar mat i sin hemstad. Samtidigt pågår inspelningarna av nya serien Cosmopolitan Chef med nedslag i världens matstäder. I februari spelar Rachel in i Stockholm. I avsnittet uppmärksammas troligtvis också det nya nordiska köket. – Jag har varit på Oaxen krog och beundrar verkligen Magnus Eks sätt att laga mat. Man märker att det finns ett stort intresse för den nordiska matstilen. Och så gillar jag förstås era bullar! Nu har jag hittat några svenska bagerier i London också, bland annat Fabrique. Cosmopolitan Chef sänds i april i BBC Lifestyle. B U F F É 1 • 201 4 5 HEJ RACHEL! EXTRAPRIS!