Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 VÅRENS NÄSSELSOPPA En kalasgod soppa
efter vårpromenaden. FÖ R 4 PERSONE R ca 2 liter nyplockade späda nässlor ca 1 liter vatten salt 1 msk margarin 3 msk vetemjöl 2 grönsaks- eller hönsbuljongtämingar 1 dl grädde 3 msk torr sherry 2 msk hackad gräslök hårdkokta ägghalvor till servering GÖ R SÅ HÄR : 1. Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar. 2. Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint. 3. Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 5 dl. 4. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. 5. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry. Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök. VALNÖTSBRÖD Ett jättegott bröd att servera till soppan. Brödet kan frysas och år även gott att rosta. TIL L 2 BRÖ D 50 g färsk jäst 5 dl vatten, ca 3 7° C 2 msk olivolja 3 tsk salt 250 g mager Kesella ca 100 g valnötskärnor 5 dl rågsikt 10-11 dl vetemjöl special GÖ R SÅ HÄR : 1. Rör ut jästen med vattnet. Arbeta sedan in samtliga ingredienser och ta sist i så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda. 2. Arbeta degen kraftigt, gärna upp till 10 minuter. Jäs degen i bunken 30-45 minuter. 3. Sätt ugnen på 225°c. 4. Arbeta degen på lätt mjölat underlag. Dela den, och därefter varje halva i tre bitar. Rulla ut ca 40 cm långa längder och fläta dem tre och tre. Forma två kransar och lägg båda på en plåt med bakpapper. Jäs ca 20 minuter på plåten. 5. Grädda bröden i nedre halvan av ugnen 30-35 minuter eller tills de känns klara. Låt dem svalna pä galler. Jips ! Tärna kokta, skalade rö\ . S01 och sia över en vffrägrett snT^a satt med lite ljus fransjvgenadt ™ f r w PRIMORRÖDBETOR När de första rödbetsknippena kommer är det nästan sommar. FÖ R 4 PERSONE R 2 knippen små rödbetor ÖRTSMÖR : 50-7 5 g smör salt msk finhackade, färska örtkryddor, t ex citronmeliss, mynta, dragon, persilja GÖ R SÅ HÄR : 1. Skär av blasten ett par cm från rödbetan och behåll rot•"• , o spetsen. Skölj av jorden. 2. Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten på samma sätt som potatis. Slå av vattnet och låt rödbetorna ånga av. 3. Gör under tiden örtsmöret, enklast i matberedarc. Mixa smöret mjukt och fluffigt tillsammans med örterna, salta om så behövs. 4. Skala rödbetorna och servera dem varma med smöret till. • 1
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40