Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 Läsarnas bästa • 1 TI av Jan Samuels
on L; ra * ra °2 ™ Crazy vegetable pie TILL 1 PAJ, ca 28 cm /' diameter smö r til l formen 1 skivad zucchini , ca 300 g 2 urkärnade , hackade tomate r 1 stor , hackad gu l lök 2 dl grovriven lagrad chedda r 1 påse sconesmix , 250 g 3 ägg 3 dl mjölk 1 dl riven parmesanos t 2 tsk basilika 2 tsk sal t 2 krm peppa r 1 liten kruka färsk persilja GÖ R SÅ HÄR: l .Sät t ugnen på 200°C. 2. Smöra formen. Varva zucchini, tomat och lök med cheddarosten. 3. Blanda sconesmix, ägg, mjölk och parmesanost med kryddorna. Grovhacka persiljan, rör ner den. Häll smeten över grönsakerna. 4. Grädda i 30-40 minuter, mitt i ugnen. Täck ev mot slutet så att den inte bränns. Servera med en fräsch sallad och ett gott bröd. Smart bakhandel mee f lä skaf G I New York finns en härlig bokhandel i tre våningar - Barnes & Noble på Union Square. Högst upp ligger ett kafé där man kan sitta i lugn och ro med en kopp te och en cheesecake och läsa. Man får ta med sig hur många tidningar och hur många vackra böcker man vill till bordet. Det är alltså inte speciella blädderexemplar utan man plockar hejdlöst från hyllorna och sätter sig och läser; kokböcker, konstböcker, glassiga damtidningar, trädgårds- och inredningstidningar... En otroligt lyxig känsla. Det känns som om man gör något förbjudet - gratisläser butikens böcker och tidningar. Men många gör nog som jag, blir så inspirerad att man ändå köper med sig en bok eller två. • Vädret satte sig plötsligt på tvären då det blev dags att plocka ihop den här buketten med vårviner, men eftersom ni läser detta minst en månad senare har kung Bore nu säkert påbörjat flytten till södra halvklotet. Där större delen av vinet redan har skördats i februari-mars. Till vår egen första skörd, nypotatisen, dröjer det ännu ett tag, men det finns en hel del annat primörgott i denna Buffé som kräver vårligt friska viner. Och det har kommit ovanligt mycket piggt och krytt de senaste månaderna. Vinerna i det följande urvalet är alla torra och vita och bedömda som mer än prisvärda (+) eller mycket prisvärda (+ +). Eftersom jag har provat dem i förväg kan jag börja med en frisk chardonnay som kommer 20 april. Det är 1996 Veramonte från Casablancadalen i Chile (nr 16660, pris 79 kr) - med läcker tropisk frukt och rostad ekfatskaraktär i elegant, frisk tappning ( + ). -4 Marie d'Alsace (nr 12244, pris 63 kr) - aromatisk, lätt kryddig och smakrik Edelzwicker (biandvin) från Alsace ( + +)• 1997 Dunavar Chardonnay, Ungern (nr 12935, pris 57 kr) - syrligt päronfruktig i lättare stil ( + ). 1996 Muscadet Dégustation, Frankrike (nr 12219, pris 60 kr) - citrusfriskt, klassiskt vin till fisk och skaldjur ( + ). 1996 Hermanos Lurton Sauvignon Blanc, Rueda, Spanien (nr 22762, pris 61 kr) - lätt rökig och fräsande frisk frukt med ton av äpple och svartvinbärsblad ( + ). 1997 Tradouw Chardonnay, Sydafrika (nr 22006, pris 69 kr) - frisk tropisk frukt med kokosrostad fatkaraktär ( + ). Två viner från februari kom VERAMONTE CHARDONNAY i så stora partier att de säkert finns kvar. 1996 Atlantic Vines Fernäo Pires/Chardonnay (nr 12554, pris 58 kr) - spänstigt torrt portugisiskt vin med härlig balans mellan frukt, fat och syra ( + + ). 1997 Santa Emiliana SauMars bjöd på en hel drös primörviner. 1995 Sliven Chardonnay (nr 1264.T, pris 56 kr) - strålande välgjort och prisvärt vin från Bulgarien ( + + ). vignon Blanc/Sémillon, Chile (nr 16657, pris 54 kr) - torrt, citrusfriskt med svartvinbärsbladig frukt och fin liten bitterhet ( + ). Bland de nya årgångarna finns också fynd. Kolla dock noga så att ni får det nya vinet och inte en äldre årgång. Följande är alla (+ + ): 1997 Villa Montes Sauvignon Blanc (nr 16601, pris 59 kr). 1996 Glen Ellen Chardonnay (nr 7046, pris 65 kr). 1996 Chablis (nr 3845, pris 99 kr). Och ni har väl inte glömt CHARDONNA Y bort 1996 Vipava Sauvignon Blanc (nr 12631, pris 54 kr) som jag puffade för i förra numret. Även den ( + + ).
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40