Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 Olaglig köttmärkning Vi har vant oss
vid att få veta från vilket land köttet kommer när vi handlar. Den frivilliga överenskommelsen att ursprungsmärka kött, som större delen av handeln gjorde med förra jordbruksministern Margareta Winberg för några år sedan, fungerar nu så väl att både butiker och kunder betraktar den som självklar och obligatorisk. I praktiken går det knapLita på lappen ? Priset på varan har ofta en avgörande betydelse för oss när vi handlar. Därför har också reglerna för prisinformation fastställts i lag. Det viktigaste är att man som kund kan ha förtroende för att butiken har god ordning på sin prisinformation. • Det här är vad kunden ska kunna förvänta sig av prisinformationen i ICA-butiken: • Se priset intill varan. • Vad varan kostar ska alltid framgå på hvllkantsetiketten eller på en prisskylt i anslutning till varan. Det pris som finns angivet finns registrerat i det datasystem som flertalet butiker är utrustade med. Vill man kontrollera att det stämmer ska man kunna gå till en prisfrågeterminal och checka av streckkoden. Butiker som inte har datakassor ska ange priset med prislapp på varan, med undantag för standardvaror som mjölk och liknande där det räcker med hylletikctt eller prisblad i närheten av varorna. JÄMFÖRA PRIS lämförpriser ska finnas på livsmedel och husdjursfoder för att varan ska kunna jämföras i pris på ett likvärdigt sätt med andra liknande varor. Då har man räknat om varornas pris till kilo eller liter och tagit hänsyn till om de tex behöver spädas innan de ska ätas. Jämförpriset tar inte hänsyn till kvalitetsskillnader, men det underlättar då man vill värdera prisskillnader i förhållande till kvalitetsskillnader. På vanliga hvllkantsetiketter anges jämförpriset på gult fält. Om butiken har elektroniska hylletiketter anges det inom gul ram. Jämförpriset ska också finnas med i annonser och reklamblad. OLIKA ICA-PRISER Priser ska variera mellan ICAbutikerna beroende på den enskilda butikens förhållanden. Det är helt enkelt inte lagligt för ICA-handlarna enligt konkurrenslagen att ha gemensamt rekommenderade priser eftersom de är egna företagare som konkurrerar både med varandra och med andra butikskedjor. Enda undantaget är de gemensamma reklamaktiviteterna där de får sätta ett enhetligt kampanjpris. Men därför kan ett "ordinariepris" inte sättas ut som jämförelse i annonserna. Däremot ska ju, som jag tidigare nämnt, jämförpriset anges, vilket ibland har förväxlats med ett sådant "ordinarie pris" som alltså inte existerar. UTFÖRLIGT KVITTO Varorna ska lätt kunna identifieras på kvittot. I klartext för varje vara om butiken har en LISBETH KOHLS Konsument, kvalitet och miljö modern datakassa. Här framgår det också om varan är tillfälligt nedsatt i pris. PRISGARANTI Som vi alla vet händer det att det blir fel - uppåt eller nedåt på slutsumman. Det är beklagligt men till viss del förståeligt om man vet att det bara i iCA-butikerna görs 15 miljoner registreringar i kassorna varje dag året om. Det kan också ha orsakats av felaktig information från tidigare led. Men om en kund fått betala mer för en vara än vad som angivits på hvllkant eller prisskvlt så ska mellanskillnaden betalas tillbaka och kunden ersättas med 25 kronor eller likvärdigt erbjudande som tack för att man uppmärksammat ett fel i prisrutinerna. past att sälja "anonymt" kött längre i Sverige. Men nu gör nya regler ursprungsmärkningen av nötkött olaglig. • 1 april blev det nya regler för ursprungsmärkning av nötkött, som EU beslutat om efter problemen med galna kosjukan. Reglerna säger att varje butik måste föra journal som gör att man kan spåra varje paket nötkött som säljs i butiken tillbaks till det parti som man köpt in och vidare bakåt i kedjan. Detta ska kunna kontrolleras av ett oberoende kontrollorgan som godkänts av Livsmedelsverket. Handeln vill att kommunernas miljö- och hälsoskyddsförvaltningar ska sköta kontrollen. Redan idag kontrollerar de butikerna, och butikerna betalar för det. Men myndigheterna kräver att livsmedelsbranschen ska bygga upp ett nytt, separat kontrollorgan för detta. Något som handeln från början protesterat mot eftersom det alldeles i onödan fördyrar köttpriserna och gör att butikerna får dubbla kontrollanter. Sedan i somras har handeln vädjat till politikerna och myndigheterna om detta. Utan resultat. Så den märkning av nötkött ni fortfarande möter i ICA-butikerna när ni läser detta är i praktiken olaglig. Men det har vi inom ICA helt enkelt bestämt oss för att inte bry oss om. Vi tycker inte att kunderna ska behöva vara utan en bra upplysning bara för att myndigheter och livsmedelsbransch inte lyckats lösa denna löjliga byråkratiska knut. PS. Jag hoppas naturligtvis att frågan är löst när ni läser detta.
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40