Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 > — HSB bjuder på läckerheter Salt so
m havet. Sill som tillagas på ön. Välkommen till Restaurang Salt & Sill. Här serveras sill, rödspätta direkt från havet samt nyskördad färskpotatis. Om man har riktig tur kan man dessutom få se fiskaren Gösta Gunnesson leverera direkt vid bryggan. • Latituden är 57°57.2N . Longituden är n°33.2 E . På dessa punkter på sjökortet ligger Restaurang Salt & Sill. Eller Klädesholmen på Tjörn, i Bohuslän, för alla landkrabbor. Restaurangen drivs av bröderna Gert, Hans och Jonas Ruckman samt Martin Holmberg. Allihop kommer från Tjörn. Det karga landskapet, doften av tång och hav är det som gör ön speciell, om man får tro dem. -Sillukten också! skojar Martin. Det är främst han som sköter om krogen till vardags. Delägarna hittade restaurangen praktiskt taget mitt på hemmaplan för två år sedan. De har skapat ett ställe med tvdlig västkustkänsla. Mycket trä i matsalen och prylar från sjöbodar i matsalen. Seglande gäster kan lägga till direkt vid Salt & Sills långa brvgga alldeles utanför. Restaurangen ligger mitt bland konservfabrikerna i samhället Klädesholmen. Här har man livnärt sig på sill i många hundra år. Redan på 1500 -tale t fiskade man sill, sedan har stora sillstim "gått till" i omgångar. I slutet av 1800 -tale t började man krydda sillen och lägga in den. Som mest fanns drygt trettio småföretag på Klädesholmen som från havet gjorde sina egna hemliga sillinläggningar. Fantasin var stor när det gällde att hitta på namn. Cowboysill, sexmästaresill, schlagersill... Idag är det åtta större fabriker kvar, de står för ca 40 % av den svenska sillkonservproduktionen. Smålänningen Niklas Davidsson, i köket, använder gärna färdiginlagd sill. Han har ju dessutom nära till leverantörerna. Bara några minuters språngmarsch från köksdörren. Klassiska tillbehör som äggröra, kavring, knäckebröd, färskpotatis eller husets egen farskpotatisterrin serveras till. Även färskpotatisen hämtas nästgårds. Martins pappa på Sibräcka prästgård är nämligen bär- och grönsaksodlare på Tjörn. Och nyupptagen färskpotatis eller nvplockade, solvarma jordgubbar från ön tycks smaka extra bra. fonsättninpj på sid 6 AGG- OCH SKALDJURSRÖRA PÅ KAVRING FÖR 4 PERSONER 4 skivor kavring TILL RÖRA: 200 g skalade räkor 100 g musselkött 2 hårdkokta ägg 1 finhackad gu l lök 1/2 dl finhackad dill 2 1/2 dl majonnäs 1 dl gräddfil saften av 1/2 citron salt, peppar DESSUTOM: 1 citron 4 dillkvistar 1 paprika 1/2 gul skivad lök GÖR SÅ HÄR: 1. Finhacka räkor, musslor och ägg. Rör ihop med lök och dill. 2. Blanda ihop majonnäs, gräddfil och citronsaft. Rör ner hacket och smaksätt med salt och peppar. 3. Fördela röran på kavringskivorna. Garnera med dill, citron, paprikabitar och lökringar. •
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40