Buffé 1
SYLTADE GRÖNA TOMATER Anki tar alltid vara på de
tomater som inte hinner mogna innan frosten tar dem. GER 3 LITER 2 kilo gröna tomater ÄTTIKSLAG 4 dl ättiksprit (12%) 6 dl vatten 6 dl strösocker 15 kryddnejlikor 2 stjärnanis 2 kanelstänger GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj, ansa och skär tomaterna i klyftor. Lägg dem i väl rengjorda glasburkar. 2. Koka upp alla ingredienser till lagen. Låt koka ca 5 minuter. 3. Häll den varma lagen över tomaterna och stäng locket på burkarna. Förvara i kylskåpet. 4. Låt tomaterna stå minst en vecka före servering. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. GRÖNSAKSPLÄTTAR MED MYNTAYOGHURT Godaste plättarna! Anki använder alltid olika grönsaker i dessa plättar. Nästan alla grönsaker som går att riva på ett rivjärn funkar. FÖR 6 PERSONER 200 g rotselleri 100 g morötter 100 g zucchini 65 g finhackad spenat eller mangold 1 dl finhackad persilja 1 dl finriven parmesan 2 ägg ½ dl majsstärkelse salt, svartpeppar, smör MYNTAYOGHURT 2 dl turkisk yoghurt (10%) ½ dl finhackad mynta 10 BUFFÉ 9 • 2017 GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda alla ingredienser till myntayoghurten. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. 2. Skala rotselleri och morötter. Riv rotselleri, morötter och zucchini grovt på ett rivjärn. Krama ut vätskan. 3. Blanda rivet med spenat eller mangold, persilja, parmesan, ägg, majsstärkelse, ½ tsk salt och ½ tsk peppar till en smet. 4. Stek ca 12 plättar i smör, några minuter per sida, tills de är gyllene. Servera med myntayoghurten. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av yoghurt och matfett. Gör mjölkproteinfri: byt ut parmesanosten mot mjölkproteinfritt ostalternativ. Välj mjölkproteinfritt matfett och yoghurtalternativ baserat på soja, havre eller ris. Innehåller ägg.