Buffé 1
Prova en ny grönsak nästa gång du är i affären, t
ipsar Lina Nertby Aurell och Mia Clase. frukt & grönt Ät mer – läs om fördelarna på ica.se/buffe. VEM SKA MAN TRO PÅ? Den frågan får succébloggarna bakom Food Pharmacy, Mia Clase och Lina Nertby Aurell, ofta. Buden om hur vi ska äta duggar tätt i media, med hänvisning till olika forskningsrön. Men egentligen är det inte så komplicerat, menar Mia och Lina. – Forskarna är i alla fall rörande överens om att maten vi äter har en påverkan på hur vi mår, säger Mia. – Och det finns hittills ingen forskning som visar att ett stort och varierat intag av växtbaserade livsmedel, som grönsaker, leder till något annat än en bättre hälsa för gemene man, fyller Lina i. FÖR NÅGRA ÅR SEDAN började vännerna Mia och Lina intressera sig alltmer för hur maten påverkar hur vi mår. Bloggen kom till efter att de träffat professor Stig Bengmark. Han är en av de forskare som i decennier har forskat på hur vår hälsa hänger ihop med tarmfloran. Och kommit fram till att en stor del av immunförsvaret troligtvis sitter i just tarmen. I sin blogg omvandlar Mia och Lina torr forskning till hisnande berättelser om hur snälla Luke Skywalker-bakterier varje dag kämpar mot de onda Darth Vader. Och hur vi kan stötta Lukarna genom att äta grönsaker med mycket fibrer som tar sig hela vägen ner till grovtarmen. Där blir fibrerna till bränsle åt de goda bakterierna. Darth-bakterierna däremot jublar när vi äter mycket socker och fiberfattig mat, som aldrig ens når grovtarmen utan tas upp i blodet längre upp i mag-tarmsystemet. Många av våra välfärdssjukdomar tros hänga ihop med vår lite torftiga tarmmiljö. Mia och Lina ser sig som näringsjägare. Förstås ska maten vara god, men varje måltid Mia och Linas gröna tips Börja med att botanisera i grönsaksdisken. Köp en ny grönsak nästa gång du är i affären. Gör en grön smoothie, t ex på spenat, gurka, citron, ingefära, selleri och avokado. Släng i ett äpple om du tycker att smaken är för »grön«. Hitta ditt sätt. Gillar du inte rå broccoli? Testa att ångkoka den. Eller smaksätt med havssalt och olivolja. Gör en sallad och toppa den med allt möjligt gott: fröer, nötter, olivolja och citron. Smaksätt måltiden med goda guckor. Som hummus med kikärter, vitlök, olivolja och persilja eller guacamole med avokado, vitlök, tomat, lime och koriander. Och så här möter du sötsuget Sallad på alla möjliga frukter. Smoothieglass – fyll helt enkelt smoothie i pinnglassformar och frys in. Frys in fruktbitar på pinne och doppa i choklad och kokos. Frys in gröna druvor – snabbaste vägen till piggelinsmak! BUFFÉ 9 • 2017 17 ska också ge bra näring till de goda bakterierna. Basen består oftast av grönsaker, varma och kalla, råa och tillagade, och flera olika färger. – Men det får inte kännas övermäktigt och jobbigt. Och vi gillar inte förbud. Känner man att man vill försöka äta lite bättre brukar vi tipsa om att bara lägga till något, till exempel lite råa grönsaker eller en grön smoothie. SÅ SMÅNINGOM KANSKE vanan etablerar sig. Och rent av tränger ut en annan, mindre bra vana. Som att äta för mycket socker. För är det något de forna kladdkake-entusiasterna Mia och Lina förstått under sin hälsoresa så är det att vi äter alldeles för mycket socker. Både rent socker och sådant som inte är lika lätt att se, som i till exempel sötad yoghurt och juice. – När vi äter för mycket socker höjs nivåerna i blodet. Kroppen har system för att ta hand om sockret, men om nivåerna är konstant höga blir systemet utmattat och fungerar allt sämre, förklarar Mia. I TAKT MED ATT Mia och Lina läste på blev det där plockgodiset till helgen inte lika lockande. De började möta sötsuget med frukt, bär och nötter i stället. Och konstaterade lite förvånat att de nu kunde unna sig något sött varje dag. – Frukt och bär innehåller förstås också en del socker, men man får andra nyttigheter på köpet, som antioxidanter och fibrer.