Buffé 1
Rösta & vinn! Vilket av de fem framtidsscenarier
nedan tror du är det mest troliga. Rösta på ica.se/buffe och vinn matcheck. 1. FARM CITY Staden är vår nya jordbruksmark. I takt med accelererande urbanisering har behovet av ökad självförsörjning i städerna lett till en ny stadsbild: inomhusodlingar på höjden, ängar på taken och orörda gröna kilar från stadsperiferin ända in till kärnan. Kombinationen av kommersiella växthus och konsumenters hemmaodlingar har skapat en miljöanpassad matproduktion. 2. KVANTJAGET Exakt vad vi äter – och när – styrs av vårt individuella hälsobehov. Med hjälp av teknologi mäter vi näringsintag, prestationer och risk för sjukdomar – allt utifrån en skräddarsydd hälsoprofil. Mat och träning är erkänd medicin och restauranger såväl som handlare vet vad varje individ behöver för att må bra. 3. MÅNGFALDSJORDBRUKET Det regenerativa jordbruket har bidragit till att förhindra den globala uppvärmningen. Med jordbruksmetoder som binder kol i marken och som gynnar den biologiska mångfalden har en hållbar matproduktion vuxit fram med hjälp av den senaste teknologin. Köttkonsumtionen har dalat, och i stället har växtrikets arter bäddat för nya matinnovationer. 4. RANSONERING Ingen lyckades stoppa den globala uppvärmningen. Klimatkatastrofen drabbar Sverige hårt med minskad tillgång till mat som konsekvens. Nu formas det nya Fattigsverige där ransonerad, torftig bulkmat kryddas med det egna utforskandet av skogens och havens skafferi. 5. RYMDEN OCH SMAKEN Rymden är vårt andra hem. Det nya, extrema klimatet har fått oss att optimera odling på Mars och på jorden. Men framför allt har planetkolonialisering och rymdturism lett till ett nytt fokus på multisensoriska upplevelser kopplade till mat. Med hjälp av mathackning och virtual reality får människorna stora smakupplevelser även i tyngdlöst tillstånd. Kåldolmar på blasten av majrova, fyllda med ragu & blåmussla. Serveras med grönt & syrade majrovor. År 2040 utnyttjar vi tacons mångsidighet och skapar en supertaco som både är bra för hälsan och smakar gott. Ärtsoppa på favabönor, tång och senap. Den serveras med plättar på bovetemjöl och rabarbersylt. År 2040 är pizzan toppad med getost, svamp, vilda växter och örter. Soppan är vakuumförpackad och kryddad med frystorkade grönsaker och larver som smaksättning. BUFFÉ 9 • 2017 25