Buffé 1
gastronaut MASALA MED KIKÄRTER & SPENAT Det är må
nga olika kryddor i grytan, men det är det värt. Kryddorna ger smakdjup, särskilt när de får fräsa i rikligt med olja. FÖR 4–6 PERSONER 2 förp kokta kikärter (à 380 g) 2 rödlökar 4 vitlöksklyftor 2 krm kardemummakärnor 2 kanelstänger 10 svartpepparkorn 2 kryddnejlikor 2 lagerblad 1–2 tsk chiliflakes 2 msk riven ingefära 2 msk tomatpuré 1 tsk gurkmeja 1 tsk garam masala 2–3 msk färskpressad citronjuice 2 påsar spenat (à 65 g) salt rapsolja kokt basmatiris och naanbröd till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och hacka lök och vitlök. 2. Fräs kardemumma, kanel, peppar22 BUFFÉ 9 • 2017 korn, kryddnejlikor, lagerblad och stor stekpanna. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs ytterligare 2 minuter under omrörning. 3. Tillsätt tomatpuré, gurkmeja, garam masala och 1 tsk salt. Låt fräsa ytterligare ett par minuter. Häll i 5 dl vatten och koka upp Låt koka på svag värme ca 10 minuter. Rör om då och då. 4. Häll av och skölj kikärterna. Tillsätt kikärterna och låt koka ytterligare 10–15 minuter. Rör då och då, tillsätt ev mer vatten. 5. Mosa försiktigt några få kikärter, så att de »reder« grytan lite. Smaka av med citronjuice och ev mer salt. Ta pannan från värmen och vänd ner spenaten. Servera med ris och naanbröd. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg om lämpligt bröd bjuds. KYCKLINGCURRY En klassisk indisk gryta. Gör gärna dubbel sats eller mer och frys in så har du ett gäng middagar klara. FÖR 4 PERSONER 400 g kycklinglårfilé 2 tsk curry 2 gula lökar 4 vitlöksklyftor 2 msk riven ingefära 1 ½ msk garam masala 2 msk tomatpuré 2 dl grekisk yoghurt (10%) salt, malen svartpeppar rapsolja kokt basmatiris till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skär kycklingen i ca 2 cm stora bitar och lägg i en bunke. Tillsätt curry, 1 ½ tsk salt och 1 krm peppar och blanda väl. Låt stå i kylen. 2. Skala och hacka lök och vitlök. 3. Stek kycklingen i 2 msk olja ca 3 minuter, eller tills den är klar. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan. 4. Tillsätt ytterligare 2 msk olja i stekpannan. Fräs löken på låg värme tills den är lätt brynt, ca 5 minuter. Tillsätt vitlök, ingefära, garam masala och tomatpuré och låt fräsa ytterligare 2 minuter. 5. Tillsätt 2 ½ dl vatten, låt koka upp, tillsätt kycklingen och koka på svag värme ca 10 minuter. 6. Ta grytan från värmen och rör ner yoghurten. Smaka av med salt. Bjud med ris. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurten mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.