Buffé 1
max 500 kronor SMARTA VECKAN Fem snabblagade rätt
er som inte bara är goda, billiga och klimatsmarta. De är dessutom hälsosamma. Varsågoda! RECEPT & STYLING LENA SÖDERSTRÖM TEXT ANNA K SJÖGREN FOTO EVA HILDÉN MIDDAGSRECEPTEN håller för ett smart och aktivt vardagsliv. Den här veckomenyn kostar max 500 kronor för 4 portioner. Rätterna är betygsatta utifrån hur klimatsmarta och snabba de är, och för att förtydliga detta har vi lagt till enkla symboler. Dessutom är de hälsosamma och följer de nordiska kostråden. LÖVEN VISAR HUR klimatsmart maträtten är. Generellt är maträtter med mer grönsaker och mindre kött bättre; de lämnar ett mindre avtryck på miljö och klimat. Beräkningarna grundar sig på livscykelanalyser för varje livsmedel. Dessa börjar vid odlingen, uppfödningen eller produktionen och slutar när de har kommit till Sverige. motsvarar ett utsläpp av koldioxidekvivalenter (CO2-e) på max 0,7 kg per portion. 0,7–1,4 kg CO2-e per portion. Det är bättre än en genomsnittlig svensk måltid. 1,4–2,4 kg CO2-e per portion. Det är ett steg i rätt riktning. Genom att till exempel välja kycklingfärs i stället för nötfärs minskar du din klimatpåverkan med 85 procent, och det är dessutom bättre för hälsan. För varje portion nötfärs du lagar kan du laga hela sju portioner kycklingfärs med samma klimatpåverkan! Om du vill veta mer om hur klimatberäkningen går till samt vill ha fler klimatsmarta recept så kolla in ica.se och sök på klimatguideade recept. BLIXTAR VISAR tillagningstiden max 20 minuter 20–40 minuter mer än 40 minuter 30 BUFFÉ 9 • 2017 SVAMPSOPPA MED FETA Fakta om matsvampar och topplista på våra bästa på ica.se/buffe. SVAMPSOPPA MED FETA En riktigt krämig och värmande höstsoppa. FÖR 4 PERSONER 1 gul lök. Skala 300 g mjölig potatis och skär i mindre bitar. Fräs löken i 2 msk olja ca 3 minuter. Tillsätt 500 g blandad svamp eller 1 påse fryst, tinad svampmix (500 g) och fräs ytterligare ca 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt 6 dl vatten, 2 grönsaksbuljongtärningar och potatis. Låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät med stavmixer. Låt koka upp och tillsätt 1 dl crème fraiche och 1½ tsk vitvinsvinäger. Späd ev med mer vatten. Smaka av med salt och peppar. Toppa med ½ förp smulad fetaost (75 g) och ½ dl hackad persilja. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i buljongtärningarna. Välj laktosfri crème fraiche och fetaost. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i buljongtärningarna. Byt ut crème fraichen mot Imat fraiche eller Sour supreme. Ersätt fetaosten med tofu. Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärningarna. TACOS MED MOROTSAIOLI OCH RÄKOR Frisk lime och krämig morotsaioli piffar till räkorna. FÖR 4 PERSONER Skala 200 g morötter och 100 g mjölig potatis. Skär i mindre bitar och koka dem helt mjuka i saltat vatten, ca 25 minuter. Häll av och låt ånga av. Vispa i ½ dl olivolja, lite i taget. Rör ner 1 pressad vitlöksklyfta, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Skala och skär ½ gurka i små tärningar. Dela, kärna ur och skär 1 äpple i små tärningar. Blanda 400 g skalade frysta, tinade räkor med gurk- och äppeltärningarna, 1 msk färskpressad limejuice, 1 msk olja och 1 krm svartpeppar. Servera med aiolin som tacos i tortilla- eller tunnbröd. Toppa med ½ kruka hackad koriander och servera med limeklyftor och srirachasås. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg om lämpligt bröd bjuds.