Buffé 1
Tjälknöl SPENATGNOCCHI MED RICOTTA Gröna godingar
från Italien. Passar ypperligt ihop med älg men är också goda att äta som de är med parmesan och basilika. FÖR 6 PERSONER 450 g fryst, hackad spenat 125 g ricotta 3 dl finriven parmesan 2 äggulor 1 dl vetemjöl 25 g smör salt, svartpeppar riven parmesan och hackad basilika till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Tina spenaten och krama ut vätskan. Blanda med ricotta, parmesan, äggulor, mjöl, ½ tsk salt och ½ tsk peppar. 2. Forma till 12 bollar med mjölade händer och lägg dem på ett mjölat bakplåtspapper. 3. Koka upp en stor kastrull med vatten och 1 tsk salt. Lägg i några gnocchi åt gången och sjud 3–5 mi till ytan. Lägg gnocchin på ett fat. 4. Bryn smöret. 5. Toppa gnocchin med det brynta smöret, riven parmesan, peppar och hackad basilika. FÖR ALLA Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. TJÄLKNÖL PÅ HÄLSINGEÄLG Serveras med spenatgnocchi och syltade gröna tomater. FÖR 6 PERSONER 1 kg fryst älgstek, men hjortoch vildsvinsstek passar också bra LAG 3 ½ dl vatten 1 dl rött vin 1 msk flytande honung 2 krossade vitlöksklyftor 3 svartpepparkorn 1 tsk torkad timjan 1 lagerblad ¼ dl salt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 90°C. Lägg den frysta köttbiten i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 6 timmar, eller tills innertemperaturen är 65°C. 2. Koka upp alla ingredienser till lagen. Låt svalna. 3. Lägg den varma steken i dubbla plastpåsar och häll på lagen. Knyt ihop och låt ligga i kylen över natten eller minst 6 timmar. 4. Ta upp steken och torka den lätt med hushållspapper. Skär steken i tunna skivor vid servering. Servera med spenatgnocchi och syltade gröna tomater. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 9 • 2017 11