Buffé 1
Banana bread SKÖRDEFEELING Lyxa till morgonen med
nybakta scones på palsternacka eller hemgjord äppelyoghurt. Och ta vara på äppelskalen – som blir till ett ljuvligt fruktte. FOTO EVA HILDÉN & SIMON BAJADA Skicka gärna tips till mig: eller ta en bild på ditt tips och hashtagga #buffetipset på Instagram. Publicerade bidrag får boken »Food Pharmacy« av Mia Clase & Lina Nertby Aurell (Bonnier fakta). Fler goda recept med avokado hittar du på ica.se/buffe/ artikel/gott-medavokado. Avokadoglass med pistasch Marmelad på röda vinbär FRUKTIGT TE – AV SKALEN Spara skalet av ekologiska äpplen och päron; där sitter mycket av smaken. Perfekt att koka ett fruktigt te på. Lägg 5 dl skal i en kastrull med 5 dl vatten, 1 kanelstång och 1 urskrapad vaniljstång (frön + stång). Låt koka upp och sjud en stund tills vattnet har fått smak av skalen. Sila bort skal och kryddor. Söta med honung efter smak. Servera varmt. Mixa 2 dl kokosmjölk med 2 urgröpta avokador, ½ banan och ½–1 msk agavesirap slätt. Fyll i glassformar och stick in pinnar. Ställ i frysen minst 6 timmar. Lossa glassen från formarna. Ringa över smält mörk choklad och strö över hackade pistaschnötter. Ta vara på skörden; färska eller frysta bär. Smaksätt med vanilj och en skvätt rom. Rensa och skölj 1 liter röda vinbär. Lägg i en kastrull med ½ dl vatten, ½ vaniljstång och ev 2 msk rom. Koka upp och låt koka ca 10 minuter, skumma av. Tillsätt 4 dl strösocker och koka ytterligare ca 15 minuter. Häll upp den varma marmeladen i väl rengjorda glasburkar och sätt på locket. Låt svalna och förvara i kyl. Har bananerna sett bättre dagar? Gör en saftig banankaka med hackad choklad. Sätt ugnen på 200°C. Mosa 4 bananer (ca 550 g). Blanda 4 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, ½ tsk salt, 1½ tsk malen kanel och ½ tsk malen ingefära. Vispa 125 g rumsvarmt smör och ½ dl farinsocker 2 ägg, ett i taget, och de mosade bananerna. Vänd ner mjölblandningen och 100 g hackad mörk choklad (70 %). Häll smeten i en smord och mjölad brödform (1½ liter). Halvera 1 banan och lägg på, strö över 1 msk farinsocker. Grädda ca 40 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna. APELSINSCONES MED PALSTERNACKA Hemgjord äppelyoghurt 14 BUFFÉ 9 • 2017 Baka lite nyttigare scones med riven palsternacka och rågsikt. Blanda 2 dl vetemjöl, 2 dl rågsikt, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt i en bunke. Tillsätt 50 g rumsvarmt smör och nyp ihop. Tillsätt 2 dl mjölk (3 %), och och rör ihop till en kladdig deg. Forma till två runda bröd med mjölade händer på en bakpappersklädd plåt och platta till lätt. Skär ett kryss över varje bröd och strö över blandade frön. Grädda på 225°C i 12–15 minuter. Blanda lyxig äppelkompott med tjock yoghurt och låt stå i kylen över natten. Yoghurten tar massor av smak och är supergod på morgonen, hälsar Frida Lindström i Uppsala. Skala och riv 3 äpplen på ett rivjärn, lägg i en kastrull. Koka upp med 2 dl vatten, 2 msk honung, 1 tsk vaniljpulver och 1 tsk malen kanel. Låt småkoka ca 10 minuter, till en fast kräm. Låt svalna. Blanda sedan med 5 dl turkisk yoghurt och lägg gärna upp i små glasburkar. Låt stå i kylen över natten. För alla fi nns vid respektive recept på ica.se/buff e.