Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - September GUIDE TILL M
ATHANTVERKARE NY APP OCH KARTBOK i småländska braås tillverkas ostkaka, fetaost och kalvdans. Och i lappländska Glommersträsk blir blåbär till både sirap, juice och trendigt bärpulver. Med nya boken »Din vägvisare till Sveriges mathantverk« är det lätt att hitta till någon av alla de 1600 mathantverkare nya appen Mathantverk – Eldrimner. pralinmakare, surdegsbagare eller honungsslungare precis i närheten. Eldrimner, som hjälper mathantverkare att starta upp och utvecklas, står bakom kartboken och appen. → Redaktör Lina.Wallentinson@otw.se TV-PRODUCENT KARIN AV KLINTBERG HISTORIEÄTARE MED KÄNSLA FÖR MAKARONER PLANT FORWARD GLOBAL 50 KROGAR MED HÅLLBART TÄNK femtio av världens bara, växtbaserade menyer. Två av dem är svenska: Rutabaga, som Mathias Dahlgren Forward Global-listan ligger i Europa. Bakom listan står Eat Foundation och Culinary Institute of America. Plant Forward Gobal – krogar i Europa Rutabaga, Stockholm, Sverige , Stockholm, Sverige Grain Store, London, Storbritannien Ottolenghi, London, Storbritannien L’Arpège, Paris, Frankrike Le Suquet, Laguiole, Frankrike Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paris, Frankrike Piazza Duomo Septime, Paris, Frankrike Noma Azurmendi, Larrabetzy, Spanien El Invernadero, Madrid, Spanien Piazza Duomo, Alba, Italien Kantin, Istanbul, Turkiet Mikla, Istanbul, Turkiet Rutabaga Tv-producenten Karin af Klintberg ligger bakom succéprogram som Landet Brunsås och Historieätarna. Snart är hon aktuell igen med en serie om utvandringen till Amerika, även denna gång med Lotta Lundgren och Erik Haag. Hur kom du in på att göra tv-program om mat? – Det var egentligen en slump. Jag har alltid varit intresserad av olika fenomen i Sverige. När man tittar på vår historia finns maten där som en viktig nyckel till vilka vi är och har varit. Vi kan utläsa så mycket från maten: teknik, klass, genus, trender och ideal. Hur har dina tankar kring mat påverkats av jobbet med matprogram? – Jag kan fortfarande och gärna äta makaroner med ketchup som måltid. Men jag tycker att jobbet har stärkt mig som individ och morsa; att veta mer om var maten kommer ifrån och vad det finns för idéer bakom den. För mat är just mycket idéer, det är inte bara föda. Hur skulle ett program om vår framtids ätande se ut? – Vi har pratat mycket om att göra ett framtidsprogram – hur skulle det se ut om oljan tog slut eller om vi bara kunde äta närodlat? Skulle vi äta vinbärssnäckor, granskott eller stekta insekter? Men skillnaden mot de program vi gjort tidigare är att det skulle innebära så mycket spekulation och tankemålande. Största skillnaderna i vårt sätt att äta 20 år framåt i tiden? – Jag skulle gissa att vi är mer klimatsmarta. Nu forslas norsk lax till Japan, och en svensk fryspizza kan innehålla ingredienser från minst fem olika delar av världen. Vi kommer inte kunna vara så dumdristiga och miljövidriga i framtiden. Hur ser en typisk vardagsmiddag ut? – Det är faktiskt ganska lugnt. Jag lever med mina barn varannan vecka, och vi har hittat en rutin som passar oss. Barnfria veckor äter jag oftast scrambled eggs på jobbet eller på restaurang med någon vän. Noma Vanliga vardagsrätter hemma hos er? – Spagetti carbonara, torsk med potatis, ärter och smält smör och så Lotta Lundgrens sockerlax, lax rullad i socker som sedan steks – går hem överallt. Och så en gång i veckan – köpesushi! Grain Store Mehmet Gürs, Mikla Vad blir det en dag när det är kaos och alla är vrålhungriga? – »Ditt å datt«. Faktiskt en av barnens bästa rätter. Helt enkelt en kylskåpsrensning, några morötter, en skink- eller korvbit, gurka, lite ost och salta kex, en skål med majs, en handfull oliver och kanske lite överbliven uppstekt pasta. BUFFÉ 9 • 2017 5 Foto Karl Nordlund