Buffé 1
snabba gröna YLVA BJUDER LÄTTLAGAT – Gör en fräsc
h tabbouleh på riven blomkål i stället för bulgur, toppad med pistaschnötter. Bjud med halloumi på spett och en len tomatsås med lite hetta, säger Buffés frilansmedarbetare Ylva Bergqvist, som nu samlat 100 lättlagade rätter i boken »Vego på 30 minuter«. RECEPT YLVA BERGQVIST FOTO LENNART WEIBULL HALLOUMISPETT MED BLOMKÅLSTABBOULEH & TOMATSÅS Blomkålsrivet ger gott crunch. Den som vill ha en mjukare känsla kan koka eller fräsa rivet i en minut. FÖR 4 PERSONER 200 g halloumi 200 g gemsallad eller gröna salladsblad olivolja salt och svartpeppar BLOMKÅLSTABBOULEH 1 blomkål (ca 600 g) 2 msk färskpressad citronjuice 2 tomater 1 kruka basilika eller mynta 1 kruka persilja 2 salladslökar 75 g skalade, hackade pistaschnötter TOMATSÅS 2 tomater 2 dl crème fraiche eller yoghurt (10%) ½ tsk sambal oelek 1 tsk malen spiskummin GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med tomatsåsen. Halvera tomaterna och stek dem med snittytan nedåt i 1 msk olja på hög värme i en stekpanna tills de fått färg och mjuknat. Låt svalna och riv dem sedan grovt. 18 BUFFÉ 9 • 2017 2. Blanda tomatrivet med crème fraiche eller yoghurt, sambal oelek och spiskummin. Smaka av med salt och peppar. 3. Blomkålstabbouleh: Ansa blomkålen. Mixa den i en matberedare eller riv grovt på ett rivjärn till ett ris. Blanda med citronjuice och 4 msk olivolja. Krydda med salt och peppar. 4. Skär bort det hårda fästet på tomaterna och hacka 5. Blanda blomkålsriset med tomathack, örter, salladslök och pistaschnötter. 6. Dra isär salladsbladen och skölj eventuellt. 7. Skär halloumin i stavar och trä på spett. Se till att spetten inte är för långa utan får plats i stekpannan. Du kan också trä upp osten på spett när den är stekt. 8. Stek spetten i 2 msk olja ca 5 minuter, tills de fått färg. Lägg salladsbladen på ett fat, lägg på tabbouleh och halloumispett. Servera med tomatsåsen. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: ersätt halloumin med t ex tofu. Välj laktosfri crème fraiche eller yoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt halloumin med tofu. Byt ut crème fraiche eller yoghurt mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Det är lättare att leva grönare om maten snabbt kan stå på bordet. Så tänker Ylva Bergqvist i nya boken med snabba vegorätter.