Buffé 1
ROSTADE ROTFRUKTER MED GRÖNÄRTSRÖRA KYCKLINGBULLA
R MED GRÖNSAKSYOGHURT MAKRILLPASTA MED KRÄMIG DRESSING FRAmtidsspaning VALUE MASH UP är en av de tydligaste TACOS MED MOROTSAIOLI OCH RÄKOR trenderna just nu, enligt trendspanaren Christina Cheng. Det betyder att man staplar olika mervärden på varandra. I Buffés tolkning räcker det inte med att Billiga veckan-rätterna har ett lågt pris; nu tar vi också hänsyn till tid, hållbarhet och hälsa. Och då blir det riktigt smart mat. Obs! endast i detta nummer. KYCKLINGBULLAR MED GRÖNSAKSYOGHURT Matvetet gör färsen saftigare. MAKRILLPASTA MED KRÄMIG DRESSING Ringla över dressingen vid servering. FÖR 4 PERSONER Riv 1 zucchini (ca 300 g) och 200 g morot grovt. Krama ut vätskan. Blanda med 2 dl matyoghurt (10 %), 1 msk olivolja, 1 riven vitlöksklyfta, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll av och skölj 1 burk kokt matvete (ca 400 g). Vispa ihop 1 ägg, 2 msk hackad persilja, 1 vitlöksklyfta, 1½ tsk salt och 2 krm peppar. Blanda ner 500 g kycklingfärs och matvetet. Forma färsen till ca 20 bullar. Stek bullarna runt om i rapsolja tills de Servera med grönsaksyoghurten och gärna med klyftpotatis eller bröd. FÖR ALLA Gör glutenfri: ersätt matvetet med kokt ris, quinoa eller bovete eller liknande glutenfri produkt. Välj lämpligt bröd till. Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurten mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Innehåller ägg. FÖR 4 PERSONER Blanda 1 dl crème fraiche, 2 msk färskpressad citronjuice, 1½ msk grovkornig senap och 2 msk fryst, hackad dill i en skål. Smaka av med salt och peppar. Koka 250 g pasta (t ex pastaskruvar) och 300 g frysta gröna ärter enligt anvisning på förpackningarna. Häll av i ett durkslag. Skala ½ gurka och skär i mindre bitar. Dela i mindre bitar. Blanda pastan med gurkan och 1 msk olivolja. Toppa med makrillen och ringla över dressingen. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfri pasta. Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraichen mot Imat fraiche eller Sour supreme. Gör äggfri: välj äggfri pasta. ROSTADE ROTFRUKTER MED GRÖNÄRTSRÖRA Toppa med fetaosten som blev över från soppan. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Tvätta 600 g morötter, 600 g potatis och 200 g palsternacka. Skär grönsakerna i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg på en bakpappersklädd plåt och blanda med 2 msk olja och 1 tsk salt. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter. Ta ut och ringla över honung och ställ in ytterligare ca 5 minuter. Mixa 300 g frysta tinade ärter, 1 pressad vitlöksklyfta, , 2 msk olja, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Toppa rotfrukterna med ½ förp smulad fetaost (75 g), ½ kruka hackad koriander och 2 msk frön (t ex pumpakärnor eller solrosfrön) vid servering. Servera med ärtröran. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost. Gör mjölkproteinfri: byt ut fetaosten mot tofu. BUFFÉ 9 • 2017 31