Buffé 1
En vanlig dag Getterna vilar upp sig i ladugården
när solen är som starkast mitt på dagen. 6.30: Vaknar. Går ut och mjölkar, utfodrar och släpper ut djuren. 9.30: Äter frukost och svarar på mejl. 10.00: Ystar mjölken från dagen före så att den inte blir gammal. Parallellt med det klipper jag gräsmattan, beskär träd, mockar och tar hand om gästerna som bor över. 13.00: Städar, stryker, tvättar och bäddar rent för nya gäster. Äter en stående lunch i form av några kokta ägg. Anne-Christine (Anki) BOR: Lingbo BÄSTA MED ATT BO PÅ GÅRD: Friheten att utveckla idéer och att vara kreativ OCH DET SÄMSTA: Svårt att komma ifrån om man skulle behöva ett par dagar ledigt FAVORITMAT: Italienskt, fast just nu vår egen yoghurt 16.00: Tar hand om djuren och mockar. 19.00: Serverar middag till mina gäster. De får alltid den middag som jag själv ska äta senare. 20.00: Går ut till ladugården och mjölkar. 20.30: Äter middag. 21.00: Kontorsarbete. 22.30: Dags att sova. ANKIS TIPS FÖR DEM SOM VILL LEVA GÅRDSLIV • Gör en ordentlig affärsplan. Byt idéer under tiden om du märker att förutsättningarna ändras. • Läs på. Var förberedd på allt som kan uppstå när du köper en gård. • Kolla upp vad saker kostar, gör en budget och räkna ut hur mycket du måste spara för att kunna starta ett liv på en gård. – Hon vill para sig och har råmat hela natten. Jag har varit vaken sedan klockan tre. Djuren bestämmer allt. För så är det. Drömlivet på landet går hand i hand med hårt jobb. Djuren ska tas om hand, odlingarna ska skötas och gästernas hungriga magar ska mättas. Och sedan ska ett och annat bakslag hanteras. Som i maj när Anki rensat och krattat alla landen och börjat driva upp de första späda primörerna, och ett snöoväder drog in med full kraft. – Då ville jag fl ytta hela gården till Italien! Men det är så; det kommer alltid en vinter i det här landet. GRÖNSAKERNA har nu tagit sig. I trädgårdslanden fi nns morötter, haricots verts, tomater, paprika, gurka, chili, örter, jordgubbar och hallon. När det gäller grönsaker är Anki och Anders nästan helt självförsörjande. Och kött äter de bara från djur som slaktats på gården. – Vi måste hitta tillbaka till grunden och förstå varifrån maten kommer. Vi måste ta tillvara hela djuret, sluta kasta mat och komma ihåg att det mesta går att frysa in. Innan vi åker måste Anki steka lite halloumi åt oss, självklart gjord på mjölk från Harriet. Med mätta magar lämnar vi ängarna och bergen bakom oss. I alla fall för nu. BUFFÉ 9 • 2017 9 • Utveckla grundidén genom att ta småkurser, t ex kurser i biodling, ystning eller hur man gjuter chokladpraliner. • Försök att inte romantisera bilden av ett gårdsliv. Var realistisk men nyfiken. • Du behöver inte skaffa alla djur på en gång. Ta det lite pö om pö och läs på noggrant om varje djur och vad de behöver. • Omge dig med positiva och förnuftiga människor som peppar dig till ett »nytt« liv. Inte bara en massa skeptiker.