Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - September FINT MED FIN
GERFOOD HELT OKEJ ATT ÄTA MED HÄNDERNA »använd kniv och gaffel«. En vanlig fras runt ett matbord med barn, som hellre grabbar köttbullarna med händerna än tar omvägen via gaffeln. Och egentligen – varför inte? I ICAs framtidsspaning är det för de intervjuade 00-talisterna en ickefråga om gaffeln ska hållas i vänster eller höger hand. De struntar hellre helt i besticken och äter med händerna. Tänk taco, pizza och hamburgare. Och 00-talisterna får medhåll från matlagare på extremt hög nivå. Stjärnkrogen Mugaritz i Spanien jobbar aktivt för att skapa rätter som inte kräver bestick. Ett intensivt utvecklingsarbete har lett till att 80 procent av menyns rätter äts med händerna. Idén är att öka gästernas upplevelse genom att stimulera ytterligare ett sinne, nämli föra den till munnen. Så nästa gång barnen stoppar händerna i maten – se det som att de jobbar på helhetsupplevelsen... Fingerfoods på spanska restaurangen Mugaritz. MATKANALERNA SOM INSPIRERAR I KÖKET »HOW TO« PÅ YOUTUBE, INSTAGRAM OCH FACEBOOK vad blir det för middag ikväll? dig handgreppen för perfekta dumplings på Tasty Japan eller ta del av Alice in Paris personliga restaurang dammsugare eller Tiny Kitchen som lagar riktig mat i ett pyttelitet dockskåpskök. Tasty gör maträtter från olika länders kök. Sök på »tasty« i kombination med ett land, t ex »tasty japan«, på facebook och youtube. Amerikanska medieföretaget Buzzfeed står bakom. Tastemade »Tastemakers« kallas de – personlig Hemmakockar och professionella kockar lagar mat, guidar till sin stads restauranger och hälsar på matmänniskor världen runt. Finns på tastemade.com. Missa inte Tiny Kitchen, som lagar riktiga rätter i omöjligt dockformat. C Channel skapar gigantiska Oreo-kakor, gulliga kycklingägg och randig regnbågsglass. Inspiration för den som vill pyssla med barnen i köket. Mycket sött och fokus på japanskt och koreanskt. Finns på cchan.tv, sök på »cooking«. Kit mat Svensk kanal med hundratals mat potatis, smart bearnaise, vegansk biff Rydberg eller för all del hemgjorda kinder egg (inget för den som har ten, på facebook och instagram både Bon appetit Amerikanska matmagasinet inspirerar brett i sin youtube-kanal. I provköket lagar tidningens kockar rätter till fest och vardag och tipsar om allt från att mortla pesto och slipa knivar till att göra egen kombucha. Utanför provköket besöker redaktörerna marknader, restauranger och spännande matlagare. → Redaktör Lina.Wallentinson@otw.se NÖTTER – NEJ TACK! ALLERGIVÄNLIGT det är inte lätt att vara nötallergiker i en tid då hasselnötter, cashewnötter och mandel används i alla möjliga rätter, inte minst i müsli och granola. Här är i alla fall en helt nötfri granola. No nut granola Sätt ugnen på 175°C. Blanda 6 dl havregryn, 2 dl pumpakärnor, 1 dl solrosfrön, 1 dl sesamfrön, 1 dl linfrön, , 1 dl kakaonibs och 1 tsk i en bunke. Tillsätt 1 ½ dl rapsolja och tande honung och rör runt så att allt blandas väl. Häll ut på en bakpappersklädd plåt och baka mitt i ugnen ca 30 minuter. Rör om då och då så det inte bränner. Låt svalna och blanda ner 3 dl hackad, torkad frukt, t ex mango, aprikos, tranbär och . BUFFÉ 9 • 2017 7 Foto Lennart Weibull