Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Bufféredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buffe@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se, Alexandra Vikström, alexandra.vikstrom@otw.se Receptansvarig: Art director: Nina Olsson Formgivare: Katarina Sjöberg Webbredaktör: Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Juliana Alonso, Tony Wallin, Lina Wallentinson Produktion: OTW Communication, Repro: Done Tryck: Roto Smeets NL/028/001 På ica.se/buffe hittar du bland annat utlovat extramaterial och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buffés tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buffé utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICA-kort. Mer info på ica.se. Very berry – raw style! En mycket bättre tårta! Perfekt som födelsedagstårta, för den som tröttnat på söt prinsess till frukost. RECEPT THERESE ELGQUIST FOTO FANNY HANSSON BÄRMOUSSETÅRTA MED BOVETEKRISP Frysta bär, avokado och banan blir till en len mousse som toppar bottnen med rostat bovete. GER 10–12 BITAR Lägg 300 g helt bovete och skölj med ca 2 liter kokande vatten. Låt rinna av. Rosta bovetet i en torr panna tills det är gyllene, låt svalna. Mixa bovetet till ett mjöl i en matberedare. Tillsätt 24 färska urkärnade dadlar (ca 300 g), 1½ dl kakao, 2 msk vatten och ½ tsk salt och mixa till en jämn smet. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Mixa 250 g frysta blåbär, 1 mogen urkärnad avokado och 1 grön banan (omogen) slätt i en matberedare. Bred blåbärsmoussen över bottnen. Ställ i frysen ca 30 minuter. Mixa 250 g frysta jordgubbar, 1 mogen urkärnad avokado och 1 grön banan (omogen) slätt. Bred jordgubbsmoussen över blåbärsmoussen i formen. Täck med plastfolie. Ställ i frysen i minst 3 timmar. Står tårtan längre än så i frysen så ta fram den minst 20 minuter före servering. Garnera med färska bär och mynta. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Vinn 300 kronor i matpengar! 1. Durra är: A. Ett nötströssel B. En kryddblandning C. Ett sädesslag 2. Anne-Christine Nyberg bor: A. I Skåne B. I Hälsingland C. I Gästrikland 3. Gröna bananer är: A. Nyttiga B. Söta C. Näringsfattiga 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buffe, mejla svarsraden till tavling.buffe@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buffé, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 4 oktober. Vinnarna presenteras på ica.se/buffe från den 18 oktober. 4. Framtidspizzan innehåller A. Insekter B. Skogsväxter C. Avokado AUGUSTINUMRETS RÄTTA SVAR: SLOW FOOD RESTAURANG, CASHEWNÖTTER, EN GÅNG PER DAG, FRIED RICE, SRIRACHA-SÅS förbättras av A. Socker B. Godis C. Grönsaker Tyck Till! Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. Nästa nummer kommer 18 oktober Höstsköna smaker Årets kock Johan Backeus lagar vilda färsbiff ar. VANILJSÅS Perfekt till pajen. GER CA 6 DL ¾ dl strösocker GÖR SÅ HÄR: 1. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, socker, vaniljstång och -frön i en kastrull. 2. Vispa ihop äggulor och majsstärkelse. 3. Tillsätt äggsmeten i den sjudande mjölken. Låt sjuda 2–3 minuter under omrörning, tills såsen tjocknar. Sila och förvara övertäckt i kylen till servering. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck. Gör mjölkproteinfri:byt ut mjölken mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Innehåller ägg. Så här gör du en steg för steg-guide vaniljtips För extra vaniljsmak, koka upp mjölk och vanilj dagen före och låt stå i kylen över natten. Sedan kokar du upp den på nytt med äggsmeten. Buff élabbet levererar receptet på bästa kladdkakan. Och så bakar vi smart – bröd boostade med klimatsmarta bönor. Plus ett helt gäng smarta vardagsrecept, förstås. PAJ MED BJÖRNBÄR OCH SVARTA VINBÄR Godaste sensommarpajen blir det med mörklila bär. Syrligt och sött på samma gång. GER 10–12 BITAR ½ dl syltsocker 1 ägg florsocker till servering DEG 275 g kallt smör ½ dl strösocker 2 krm salt ½ msk finrivet citronskal 12 BUFFÉ 9 • 2017 GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vinbär, björnbär och syltsocker. Låt sjuda ca 10 minuter. Låt svalna. 2. Deg: Skär smöret i tärningar. Mixa snabbt ihop alla ingredienser i en matberedare. Mixa inte för länge, då blir inte kakan spröd. 3. Dela degen i 2 delar. Plasta in degarna var för sig. Låt vila i kylen ca 30 minuter. 4. Kavla ut den ena degen till en rundel (ca 30 cm i diameter). Klä en pajform (ca 24 cm i diameter) med degen och tryck till lätt så att degen fastnar på kanterna. 5. Bred ut den kalla sylten på bottnen. 6. Kavla ut den andra degen till en rundel (25 cm i diameter). Skär plattan i ca 2 cm breda remsor. 7. Lägg hälften av remsorna över pajen med mellanrum. Lägg resterade remsor tvärs över så det blir ett rutmönster. Tryck fast remsorna på kanten och skär sedan bort ca 30 minuter. 8. Sätt ugnen på 175°C. 9. Pensla pajen med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills den är gyllene. Låt pajen svalna ca 30 minuter före servering. Pudra med med vaniljsåsen. FÖR ALLA Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. BUFFÉ 9 document109010523662178704.indd 12 • 2017 39 naut HÄMTA HEMLAGAT Längtan efter hemlandets smaker kompat med modern teknik har banat väg för proffsiga hemmakockar som lagar kinesiska dumplings, indisk curry och grekisk spanakoryzo. Färdigt att beställa på bara ett litet klick. TEXT LINA WALLENTINSON RECEPT MEGHAN SHRIASTAVA & MINA MOLOU FOTO(MAT) & STYLING SIMON BAJADA FOTO(MILJÖ) CECILIA MAGNUSSON NÄR MEGHAN SHRIVASTAVAS man fick jobb i Sverige bestämde sig hon och hennes man för att lämna Indiens myllrande huvudstad för att prova på ett nytt liv i Stockholm. Paret fann sig snabbt till rätta, med lägenhet, vänner och kurser i svenska. Men en sak fattades. – Ingenstans i Stockholm hittade vi vår mat, berättar Meghan. Indisk mat är speciell, dofterna, smakerna, hettan. Det är en helhetsupplevelse, kryddorna öppnar upp näsan, munnen. Hela kroppen reagerar, det är bra för hälsan. Meghan som aldrig sett sig som en matlagare insåg att något måste göras. 20 BUFFÉ 9 • 2017 Hon ringde mamma i New Delhi och frågade ut henne om råvaror, malning av kryddor och tillagningstekniker. Sedan satte hon igång att prova sig fram i köket. Vännerna blev försökskaniner – och de gav ganska omgående tummen upp. – Det var roligt att inse att jag var bra på något som jag inte alls trodde jag kunde. INSIKTEN KOM VID rätt tillfälle. Meghan som lämnat en tjänst som redaktör i Indien hade svårt att hitta jobb i Sverige. När hon av en slump läste om en app där man kunde marknadsföra och sälja sin hemlagade mat blev hon nyfiken, registrerade en profil och la upp sina rätter. Appen heter Gastronaut och kom till för två år sedan. Sho xxxxxx och Kai Xie, två ingenjörer från Kina, saknade även de sitt hemlands smaker och insåg att de inte var ensamma. Tillsammans med matintresserade vännen Akis Palamidis från Grekland spånade de fram en modell för hur hemmamatlagare skulle kunna presentera och sälja sina unika rätter. – Vi startade i liten skala. Idag är 200 hemmakockar registrerade, berättar Kai. För många av hemmakockarna är matlagandet en chans till sysselsättning. 2017-08-10 13:32 Kvarteret