Buffé 1
VANILJSÅS Perfekt till pajen. GER CA 6 DL
¾ dl strösocker GÖR SÅ HÄR: 1. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, socker, vaniljstång och -frön i en kastrull. 2. Vispa ihop äggulor och majsstärkelse. 3. Tillsätt äggsmeten i den sjudande mjölken. Låt sjuda 2–3 minuter under omrörning, tills såsen tjocknar. Sila och förvara övertäckt i kylen till servering. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck. Gör mjölkproteinfri:byt ut mjölken mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Innehåller ägg. Så här gör du en steg för steg-guide vaniljtips För extra vaniljsmak, koka upp mjölk och vanilj dagen före och låt stå i kylen över natten. Sedan kokar du upp den på nytt med äggsmeten. PAJ MED BJÖRNBÄR OCH SVARTA VINBÄR Godaste sensommarpajen blir det med mörklila bär. Syrligt och sött på samma gång. GER 10–12 BITAR ½ dl syltsocker 1 ägg florsocker till servering DEG 275 g kallt smör ½ dl strösocker 2 krm salt ½ msk finrivet citronskal 12 BUFFÉ 9 • 2017 GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vinbär, björnbär och syltsocker. Låt sjuda ca 10 minuter. Låt svalna. 2. Deg: Skär smöret i tärningar. Mixa snabbt ihop alla ingredienser i en matberedare. Mixa inte för länge, då blir inte kakan spröd. 3. Dela degen i 2 delar. Plasta in degarna var för sig. Låt vila i kylen ca 30 minuter. 4. Kavla ut den ena degen till en rundel (ca 30 cm i diameter). Klä en pajform (ca 24 cm i diameter) med degen och tryck till lätt så att degen fastnar på kanterna. 5. Bred ut den kalla sylten på bottnen. 6. Kavla ut den andra degen till en rundel (25 cm i diameter). Skär plattan i ca 2 cm breda remsor. 7. Lägg hälften av remsorna över pajen med mellanrum. Lägg resterade remsor tvärs över så det blir ett rutmönster. Tryck fast remsorna på kanten och skär sedan bort ca 30 minuter. 8. Sätt ugnen på 175°C. 9. Pensla pajen med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills den är gyllene. Låt pajen svalna ca 30 minuter före servering. Pudra med med vaniljsåsen. FÖR ALLA Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.