Buffé 1
FEM NYANSER AV FRAMTIDEN Att fylla hundra är stor
t! Att satsa på hundra till är ännu större! Hundraåringen ICA gör det och funderar mycket kring framtiden. Här bjuds på en spaning som landar i år 2040 med fem spännande framtidsscenarier. Vilket tror du är mest troligt? Rösta på ica.se/buffe och ta chansen att vinna pris! Vad innebär egentligen de fem olika scenarier som beskrivits för framtidens mat år 2040? Det är fem helt olika berättelser, men samtidigt utgår de från en gemensam basal drivkraft – vad kommer människor att äta om 23 år? För att hitta svaren har ett trettiotal experter både i Sverige och internationellt fått svara på hur de tror att framtidens mat kommer att se ut. Vad som varit uppenbart i analysen är att trots att det är fem olika berättelser går de alla in i varandra på ett eller annat sätt. En gemensam utgångspunkt i alla fem scenarier är att miljön måste sättas först för att kunna klara av en växande befolkningsmängd som kräver alltmer av jordens resurser. För att visa på vad konsekvenserna blir om människan inte ställer om beskrivs en mer dystopisk verklighet i scenariot Ransoneringstider. Här har klimatförändringar bidragit till mindre föda, och människan blir sjukare och utlämnad till en omvärld fylld av konflikter. Detta är med andra ord ett icke-alternativ, samtidigt som det är viktigt att visa hur det skulle bidra till en uppfinningsrik matkultur i Sverige. I scenariot Mångfaldsjordbruket å andra sidan har Sverige nått klimatmålen och lyckats ställa om till ett hållbart, regenerativt jordbruk. Människor äter alltmer växtbaserad föda, och den lilla mängd kött som konsumeras är hållbar och nödvändig för att bidra till bördiga jordar och större biologisk mångfald. För att avlasta jordbruket ytterligare odlas mer mat i städer. I drömmen om Farm City, scenariot om den gröna staden, prunkar varje vrå av grönska och det surrar av insekter och fåglar. Stadsråvarorna, som främst är grönsaker, fisk och mindre mängder 24 BUFFÉ 9 • 2017 KOCKAR TOLKAR DE OLIKA FRAMTIDSBILDERNA Filip Fastén, Årets kock 2014, och studenterna Malidza Larsson och Simon Larsson Lahti från Grythyttans restauranghögskola har tolkat de olika scenarierna med maträtter som vi känner igen i dag – men med en framtidstouch. På ica.se beskrivs de utförligt. Där kan du också läsa mer ingående om vad de olika framtidsbilderna står för. Kolla in 100 år och framåt. FRAmtidsspaning HUR ÄTER VI 2040? Framtiden fascinerar oss, och vi kan alla ha våra gissningar. Men en som gjort detta lite extra grundligt är Johan Åkesson på innovationsbyrån Sprillo. Med hjälp av ett 30-tal experter och forskare, bland annat från och Oxford University, har Sprillo för ICAs räkning skissat på dessa fem möjliga framtidsscenarier. animalier såsom insekter, kompletteras med bulkråvaror odlade i mångfaldsjordbruket på landsbygden. Den nya livsstilen, som innebär en ökad medvetenhet om ursprung samt en ökad förståelse för de råvaror stadens invånare odlar själva, har lett till en mer individanpassad och effektiviserad kost där inget går till spillo. I scenariot Kvantjaget, där varje människa mäter DNA, blodvärden och tarmflora med avancerad teknik för att anpassa kosten, har befolkningen blivit friskare och fått mer fritid. Dessutom prioriteras goda smaker på en helt ny nivå. Även här är den växtbaserade kosten en självklarhet, och med smarta verktyg vet individer exakt vad de behöver äta – och vad som smakar bäst. I och med den växande befolkningen på jorden tas alternativa civilisationer fram. Vikten av den individanpassade, gröna kosten är något som märks även i scenariot Rymden och smaken, där Mars blivit människans andra hem år 2040. Likt scenariot Farm City gror växter och grönsaker i hydroponiska system, och forskningen kring att effektivisera dem är en gemensam drivkraft både på Mars och på jorden. I rymdens torftiga förhållanden, som påverkas mycket av tyngdlöshet, blir den multisensoriska upplevelsen kring maten en krydda som förhöjer smak och textur. Här adderas personliga minnen från jordlivet genom musik och tekniklösningar och fungerar som en smakförstärkare som ökar välmåendet. Sammanfattningsvis är mat ett ämne nära kopplat Filip Fastén, en av receptskaparna för framtiden. till vår framtid. Insikter om matens påverkan måste vi ta vara på för att skapa en ljus, hållbar och god framtid.