Buffé 1
SEPTEMBER INNEHÅLL Foodtech & framtidens mat HUND
RAÅRINGEN som inte försvann Dricka lunch är framtidsmässigt! ut genom något fönster… Ja, det är ICA. Under årets firande av det första seklet har det mesta handlat om framtiden; vad som krävs de kommande hundra åren. Många framtidsspaningar har gjorts. Bland annat en stor som sträcker sig till 2040. Fem spännande scenarier målas upp; fyra ljusa och ett lite mörkare (det hotar om vi inte kommer till rätt med klimatmålen). Kolla in sid 24 och rösta på det som du tror är det mest troliga – matpriser lottas ut till vinnarna. BUFFÉ HÄNGER GIVETVIS på och tar en titt på framtiden. Redan i dag kan man skapa maträtter med hjälp av 3D-skrivare, dricka självutvecklande AI-öl (artfi ciell intelligens) och äta laboratorieframställt kött. Är det framtiden, eller är det mat från självkörande robotar som planterar och skördar, eller är det matautomaten där man med nanoteknik kan justera rätterna efter sitt eget nutritionsbehov? Vi ger inget svar, men med hjälp av trendspanaren Christina Cheng, som i ett par decennier haft råkoll på framtiden, har vi valt några trender som troligen kommer att bestå. Det är hälsa i allmänhet och tarmhälsa i synnerhet, det är bekvämmat, det är urbaniseringen och kanske en ny grön våg som den ger förutsättningar för. Och sist men inte minst foodtech – alltså digitaliseringen av hela matsektorn. NJUT AV »FRAMTIDEN« i form av goda lunchsmoothies, äkta hemlagat som du kanske inte behöver laga själv och givetvis mycket grönt – men även av en klassisk tjälknöl! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se 5 8 14 16 18 20 är detta framtidsmat? insekter & odlad fisk MÅNGA RYGGAR VID TANKEN på att äta insekter, men när dessa kommer i mjölform visar det sig inte vara så farligt. Tvärt om. De kan också bidra med god smak. Många så kallade startup-företag satsar på syrsmjöl, bland annat eat:em i Linköping som producerar »supersnacks«. Men de får ännu inte säljas inom EU. DET FÅR DÄREMOT fiskfodret från Nutrient i Dalarna, som satsar på mjölmask. Sedan 1 juli tillåter nämligen EU insektsprotein som fiskföda. Tillsammans med ICA och ett par andra företag har Nutrient skapat ett cirkulärt odlingssystem med insekter i centrum. Det innebär att man föder upp mjölmaskar med det svinn som blir vid packningen av ICAs potatis. Mjölmaskarna omvandlas sedan till fiskfoder och blir föda till ICAs odlade röding. SVENSK FISKODLING är än så länge blygsam, men nya företag startas i rask takt. Gårdsfisk, till exempel. 2013 byggdes en nedlagd bondgård i Skåne om. En av fiskarna som odlas är clarias. Den passar fint att röka – ett gott alternativ till ål. Företaget kommer att producera 40 ton i år men räknar med att nästa år också ha 5–10 franchiseodlare som producerar lika mycket var. B UFFÉ 9 • 2 0 1 7 3 24 30 32 39 Septemberspaning Guide till mathantverkare. 50 krogar med hållbart tänk. Karin af Klintberg i intervju. Helt okej att äta med händerna. No nut granola. Matinspiration på webben. Våga drömlivet Grönsaksplättar med myntayoghurt. Syltade gröna tomater. Spenatgnocchi med ricotta. Tjälknöl på hälsingeälg. Paj med björnbär och svarta vinbär. Vaniljsås. Sofi as Curry Avokadoglass med pistasch. Marmelad på röda vinbär. Apelsinscones med palsternacka. Fruktigt te – av skalen. Banana bread. Hemgjord äppelyoghurt. Boosta bakterierna Zucchinibiffar. Bjud grönt i helgen Halloumispett med blomkålstabbouleh & tomatsås. Hämta hemlagat Masala med kikärter & spenat. Kycklingcurry. Grekiskt spenatris. Grekisk grönsaksgryta. Fem nyanser av framtiden Hundraåringen ICA spanar in i framtiden. Och bjuder på en skönt grön skogspizza. Smarta veckan Svampsoppa med feta. Tacos med morotsaioli och räkor. Kycklingbullar med grönsaksyoghurt. Makrillpasta med krämig dressing. Rostade rotfrukter med grönärtsröra. Smoothie till lunch Fänkålssmoothie med bovete. Krämig rödbetssmoothie med grönkål. Gyllene morots- och bönsmoothie. Gazpachosmoothie. Bärig frukosttårta Bärmoussetårta med bovetekrisp. Tävla om 50 matcheckar sidan 39 30 recept