Buffé 1
Med olja från familjens olivträd i Grekland lagar
Mina Molou grekiska rätter hemma i köket i Stockholm. FRAmtidsspaning FOOD TECH är enormt intressant. Det står för digitaliseringen av det nu väldigt haltande matsystemet, anser trendspanarern Christina Cheng. Det handlar om såväl att minska matsvinnet som att öka effektiviteten inom jordbruket. Genom digitaliseringen kan också nya matlösningar skapas. Till exempel kan duktiga hemmamatlagare få möjlighet att sälja sin mat. » Språket är ofta ett hinder för att hitta jobb. Det här kan vara ett steg på vägen« Kai Xie Smaksäkra gastronauter I APPEN GASTRONAUT kan besökaren välja mellan många av världens kök, berättar en av grundarna, Kai Xie. Varje hemmakock presenterar sina unika rätter. Rätterna beställs till dagen efter och levereras på en bestämd mötesplats. I dag finns Gastronaut främst i Stockholmsområdet, men tanken är att nå ut även i andra städer. – Som ny i Sverige är språket ofta ett hinder för att hitta jobb. Vissa har också en dröm om att öppna restaurang men kanske inte råd. Det här kan bli ett steg på vägen, säger Kai. Idén bygger på att hemmakockarna lägger upp bilder på sina rätter i appen. Den som vill beställa ser vilka kockar som finns i närheten och klickar i hur många portioner hen vill ha. Varje kock har en mötesplats där man ses för att leverera maten. EN ANNAN AV GASTRONAUTS kockar är grekiska Mina Molou. Hon kom till Sverige för knappt fyra år sedan med sin man och två barn. av den indiska kikärtsgrytan. – Vi älskar Sverige, även om det är kallt! Mina, som kommer från en grekisk krögarfamilj, jobbar i dag heltid på restaurang i Stockholm. Men parallellt med jobbet experimenterar hon i hemmaköket och lagar grekiska specialiteter som risrätten spanakoryzo och grönsaksgrytan mpriam. – Mina kunder består av både nyfikna svenskar och unga greker som flyttat hit och som saknar »mammas mat«. I framtiden drömmer Mina om att öppna eget bageri och konditori och gifta ihop svenska och grekiska smaker. Men än så länge är Mina nöjd med att få dela med sig av passionen för sitt grekiska matarv. BUFFÉ 9 • 2017 21