Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 Skri v elle r e-post a Adress : Buff
é/anna s curr y Bo x 6630 , 11 3 8 4 Stockhol m fax : 08-728233 7 e-post : anna.gidgard@publ.ica.s e "Kära mat vi tycker så mycket om dig att vi kan äta upp dig. Det ska vi också göra. ur Lennart Hellsings Matbok från Rabén och Sjögren. Jul landet runt •Julmarknad i Trästaden Wad köping, Örebro, 13 och 20 dec. (019-21 62 20) • Julbord på järnåldersvis i Gene Fornby, fram till jul. (0660-53710) • Pepparkakshusutställning och utställning om hednisk och kristen jul fram till 10 jan, Slottet i Västerås. (021-15 61 00) •Julmarknad på Skansen, 13 dec. (08-442 80 00) •Medeltida julstök på Glimmingehus, Hammenhög, 1 2 och 13 dec. (0414-320 89) •Jul på Fredriksdal firas på Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg 11-13 dec. (042-10 45 00) •På Varbergs fästning är det utställning om Tomtar och häxor, fram till april. (0340-185 20) •Jul på Aschanska gården, Eksjö museum, 1 2-13 dec. (0381-361 70) •Slöjdutställning och julbutik på Jönköpings läns museum. (036-3018 00) • Halmens Hus i Bengtsfors har julutställning fram till 23 dec. (0531-126 42) •Länsmuseet på Murberget i Härnösand har julmarknad 13 dec. (0611-886 00) 18 Ju l p å Hallwylsk a Besök Hallwylska palatset och se hur man firade jul i ett förmöget borgarhem Stockholm för 100 år sedan. Fram till Konfektask i papp från julafton 1927. den 13 januari är det julutställning, med jultraditioner i allmänhet men främst de som förekom i det hallwylska hemmet. (08-519 555 99) Julapelsin Skär bort ca 1 cm i botten på en apelsin för att få den stadig. Dekorera apelsinen med nejlikor. Skär och gröp ur ett hål stort nog för värmeljus i toppen. En hemmagjord ljusstake för värmeljus, som också sprider iuldoft! Indisk gryta Rune Jönsson i Hammenhög bodde i Indien i några år på fyrtiotalet och hade då en kock som hette Laxmaya. - Han lärde mig hur curry ska smaka, skriver han. Den curryblandning som Laxmaya använde är för länge sedan glömd, men här är Runes curryrätt med inspiration från Indien. Det är en grundrätt som kan göras med en färsk kyckling eller motsvarande kvantitet lamm, oxkött, räkor eller liknande. Gör så här: Finhacka 3 stora gula lökar. Stek detta i en gryta på svag värme i olivolja. Hacka 3-4 vitlöksklyftor och tillsätt efter en liten stund. Tillsätt 2-4 msk curry och 3 lagerblad i löken. Salta och peppra och tillsätt ev lite kajennpeppar. Dela kycklingen i ca 10 bitar. Bryn dem i en panna. Lägg kycklingbitarna i grytan och späd med vatten så att det nästan täcker. Låt grytan småputtra i 20 minuter och koka under tiden riset. Rör om i grytan då och då. Rune tipsar att man gärna kan servera lite skivad banan till, eftersom den mildrar hettan. Rune får 150 kronor på sitt konto för publicerat recept! KAK A ME D POSTE N På ett antal konditorier runt om i Sverige kan man köpa postkakan för cirka 100 kronor. Kaka, kartong och de speciella bakelsefrimärkena ingår i priset. Ett krav när posten utlyste en tävling för att få fram bra postkakor var förstås att kakan skulle tåla att skickas i paket och att den skulle vara hållbar. Vinnarkakan blev Honungstoscakaka med romtryffel på mjuk maräng. Att det fungerar vet jag - test gjordes på konditori Sockerbagarn. Leverans med post dagen därpå! Tänk på att beräkna lite extra tid precis före jul. Det kommer också att finnas en speciell julkartong. Mer information kan fås från Sveriges Bageriförbund, 08-762 67 94. Läcke r getostentré I en del butiker säljs små getostknyten lindade med bacon. Man steker dessa lätt och serverar som förrätt med några salladsblad. Om de inte finns i din butik kan du göra egna genom att linda två skivor bacon runt en bit chévre (getost). Den vita, runda chévren är det många som har upptäckt, men nu finns det också fantastiskt god, hård getost i många butiker. En njutning till ett glas gott vin, vitt eller rött. FOTO : PEP E NILSSO N Boktips : Cathrines matfilosofi är enkel. Det är "vanlig" mat, bara en aning grönare. Inga pekpinnar och ingen tofu. Många har lärt känna Cathrines goda, gröna mat i serien Veggo i Buffé. Nu finns de recepten och många fler i boken Schucks gröna, Bokförlaget DN. Buffé 12/1998
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40