Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 Dialog! Buffé, Box 6630 , 11 3 8 4 S
tockholm > I ^mf 11 Några läsare ha r reagera t öve r artikeln "sup é fö r två " dä r v i lät två äldr e herra r bjuda två yngr e dame r på supé . Synd ! I KRÖNIK A Julstök a tillsamman s När jag läste här i Buffé om barnens Kul i köket med det "nyttiga julgodiset kom jag att tänka på hur kul jag och mina kollegor hade när vi stökade ihop inför förra julen. Vi ville gärna ha lite festligt tillsammans utanför jobbet innan det blev julhelg. Men eftersom många var stressade beslöt vi att förena nytta med nöje och sätta av en kväll och tillsammans laga sånt som vi alla ändå ville ha på våra juloch gottebord. Vi koncentrerade oss på det nödvändigaste: inlagd sill, köttbullar, knäck och marsipangodis. Medan vi drack glögg fördelade vi arbetsuppgifterna. Jag hamnade i köttbullsgänget och vi hade väldigt kul medan vi blandade smet och rullade. Vi kostade på oss många gliringar till de andra grupperna och tävlade så smått om bästa prestation (knäckkokarna kunde gott ha gjort knäcken lite hårdare!). Det var faktiskt första gången som jag stekte köttbullar i långpanna i ugnen, och både jag och de övriga var först lite skeptiska. Går det verkligen? Blir det någon färg? Men resultatet blev utmärkt och stekoset minimalt. När vi började bli klara dukade vi fram julgröt och skinksmörgås. Före kaffet portionerade vi upp allt så att alla fick med sig hem av varje sort. Ett riktigt hemlagat julknyte till oss var. Klockan var inte mycket mer än tio när vi tackade varandra för en rolig och nyttig kväll. Tillsammans hade vi gjort det vi alla tänkt göra var för sig Koll på julgotterna Apropå julgodis. Det finns ju även julgodis man inte göt själv - dadlar, fikon och nötter till exempel. I år kommer dadlarna i iCA-butikerna från Tunisien; därifrån får vi just nu den bästa kvaliteten. Annars är Turkiet fikonlandet nr i. Precis som tidigare får vi vara extra noggranna med kvalitetskontrollen av fikon eftersom cie lätt kan angripas av mögel (aflatoxin). Fikonen kollas på plats, sedan tar ett oberoende kontrollföretag ut prover från de partier som packas för ICA butikerna. De testas på ett laboratorium i Sverige och får börja skeppas först efter OK därifrån. När de kommit hit godkänns de på nytt av Livsmedelsverkets besiktningsmän, och så följer vi upp med granskning på vårt eget laboratorium. På liknande sätt gör vi med paranötterna. Vet ni förresten att paranöten är stor som en kokosnöt och klyftig som en apelsin i färskt tillstånd? Det är de torkade klyftorna som vi knäcker. Och har ni tänkt på att dadlarna inte är så ljusa längre? De blektes tidigare för att se snyggare ut! Skönt att vi kommit ifrån den onödiga lyxen. God Jul! önskar Lisbeth Kohls Vår ambition var givetvis inte att uppröra några läsare. Nej, vi ville helt enkelt återuppliva en gammal fin mat- och umgängesform. Supé betvdcr en sen måltid. Supé för två kan vara romantisk men också en måltid där man bjuder en god vän. Vi valde två mycket duktiga och väl ansedda kockar med lång erfarenhet av supé. Att det blev två herrar som fick stå bakom spisen tyckte vi var självklart. Numera är det allt fler män som drar på sig köksförklädet - något som vi gärna uppmuntrar. Den traditionella supén i hemmen lagades av kvinnorna. Tyvärr blev tonen i text och bild inte bra.Jag beklagar att några uppfattade artikeln på annat sätt än vad som var våra intentioner. Tony Wallin, chefredaktör # *9 Svår t at t hitt a udd a varo r Jag blir ofta inspirerad att laga mat ur Buffé. Men ibland blir jag besviken när jag ska gå och handla inför matlagningen. Varför är det ofta så svårt att hitta vissa av de produkter som ni skriver om i tidningen? Olika kryddor och annorlunda såser exempelvis? Det är väldigt irriterande när man bestämt sig för att göra en viss rätt. Elsie Gustafsson, Lund Svar: Maten idag är ofta inspirerad av utländska rätter och krvddor, och vi vill gärna ligga i framkant och berätta om det som känns nytt och spännande. Det är ju så nya produkter till slut blir spridda över hela landet. Det är ju inte så länge sedan man inte visste vad tacos var exempelvis, och nu går de att få tag på överallt, ICA fungerar så att varje handlare äger sin butik. Det är alltså upp till varje handlare att bestämma över sortimentet i butiken. Just därför lönar det sig ofta att fråga efter det man saknar, så att handlaren får reda på vilka önskemål butikens kunder har. Har du synpunkter på det som står i tidningen Buffé så tveka inte att skriva en rad.
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40