Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 KALKONFILE MED VINBÄRS - SÅS & POTAT
ISBAKEESE Kalkonfiléerna med den söta glazen harmonierar fint med den lite sötsyrliga såsen. För att spara lite tid har jag använt färdig vinbärsgelé tillglazen som blandats med vitlök. FÖ R 6 PERSONE R 2- 3 kalkonfiléer, ca 750 g 1 tsk salt 2 krm vitpeppar VINBÄRSGLAZE : 1 dl röd vinbärsgelé 1 pressad vitlöksklyfta SÅS : 2 schalottenlökar 1 vitlöksklyfta 1 msk smör 1 dl rött vin 4 dl hönsbuljong Vi dl röd vinbärsgelé 1 msk tomatpuré 1 msk maizena 1 tsk rödvinsvinäger V i tsk salt Buff é 12/1998 V2 krm vitpeppar 1 msk smör POTATISBAKELSE : 50 0 g frysta förvällda kantareller eller 500 g biandsvamp på burk V2 msk smör 2 dl vispgrädde 1 tsk färsk hackad timjan eller V2 tsk torkad V2 tsk salt, 1 krm peppar 3 bakpotatisar, ca 1 kg 1 tsk salt 1 krm svartpeppar TILLBEHÖR : röda vinbär, frysta haricots verts och broccolibuketter GÖ R SÅ HÄR : Dagen före nyårsafton. 1. Sätt ugnen på 2oo°c. 2. Salta och peppra kalkonfiléerna och lägg dem i en smord ugnssäker form. 3. Stek dem mitt i ugnen i 20-25 minuter, innertemperaturen ska vara 70°c. 4. Ställ formen i kallt vatten så de snabbt blir avkylda. 5. Rör ihop vinbärsgelé och vitlök till glazen. 6. Förvara filéerna och glazen i kylskåp till nästa dag. SÅS : 7. Skala och finhacka löken och fräs den i smör på svag värme i ca 2 minuter. 8. Tillsätt rödvin, buljong, gelé och tomatpuré. Låt koka ihop i ca 5 minuter. Sila. 9. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Låt koka i ca 2 minuter. 10. Smaka av med rödvinsvinäger, salt och peppar. 11. Låt såsen svalna och ställ in den i kylen till nästa dag. POTATISBAKELSE : 12. Fräs kantarellerna i smör i en stekpanna i ca 2 minuter. 13. Tillsätt grädde, timjan, salt och peppar. Låt koka i ca 2 minuter. 14. Kvl röran i kallt vatten och ställ den i kylskåp över natten. Nyårsafton mitt på dagen. 1. Sätt ugnen på 250°c. 2. Skär potatisen på längden i 1/2 cm tjocka skivor. 3. Lägg dem på smort bakplåtspapper och strö över salt och peppar. 4. Baka potatisen i ca 10 minuter. Ta ut potatisskivorna. 5. Varva potatis och svamp, avsluta med potatisskiva. 6. Lägg "bakelserna" i en ugnssäker form. Täck med folie. Nyårsafton med festblåsan på. 1. Sätt ugnen på 2oo°c. 2. Pensla (eller bre) kalkonfiléerna med glaze och skär dem i skivor. 3. Värm kalkonskivorna och potatisen under ugnsfolie i ca 15-20 minuter. 4. Koka upp såsen och rör ner smöret. 5. Koka haricots verts och broccoli enligt anvisningen på förpackningen. 6. Lägg upp potatisbakelse, kalkonskivor och haricots verts på varma tallrikar. Ringla såsen över filén och garnera gärna med vinbär. 2 9
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40