Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 Kul julpysse l för både stora & små
Bygg torp eder borg De t ä r Noltor p i västr a Värmlan d so m ståt t mo - del l till textilkonstnäre n Len a vo n Post s bedåran - d e pepparkakshus . Traditione n me d peppar - kakshu s ha r ho n vårda t seda n barnsbe n oc h ho n använde r fortfarand e si n mamma s recep t frå n Skåne . • Oftast är det torpet som hon bygger till jul, men i mån av tid blir det även andra byggnader. Det mest ambitiösa huset bvggde hon när hon läste vid universitetet i Linköping. Där lyckades hon engagera några medstudenter och blivande civilingenjörer - det blev till slut en hel riddarborg i pepparkaksdeg. - Pepparkaksbvgge är en tradition väl värd att värna om. Det ger både julstämning och engagerar hela familjen. Förutom god doft av nvbakt i huset, trollar man också fram husets mest älskade juldekoration, säger Lena. Om du vill kopiera Lenas Riddarbor g fö r ambitiös a Medeltiden är populärare än någonsin, och detta praktbygge är verkligen en utmaning. Det säger sig självt att en medeltidsborg inte görs i en handvändning. Ta god tid på dig - här ska lekas. Första steget är att rita mönsterdelar på en kraftig kartongbit och klippa ut dem. Använd din fantasi. Till en hel borg går det åt ca 1 1/3 sats pepparkaksdeg. Den kavlas ut till ca 5 mm tjocka skivor och läggs på bakpappersklädda plåtar. Delarna skärs ut efter mallarna och gräddas. När allt är klart består borgen på vår bild av 80 olika delar. Hitta ett platt underlag i passande storlek. Sätt först ihop de olika tornen genom att doppa varje del i sockermassan. Montera till sist ihop dem med muren. Ingångsportens fina fällgaller har gjorts av blompinnar. De kan eventuellt färgas med karamellfärg. Man monterar delarna med smält socker. Använd eventuellt en smal platt pinne för att förstärka svaga punkter med den heta sockermassan. 24. Noltorp så tecknar du av och förstorar mönsterdelarna på en någorlunda kraftig kartong. Torpet har veranda på både baksidan och framsidan, men vill man kan man självklart begränsa sig till bara en. -De t blir väldigt fint om du tar dig tid att skära ut fönster, berättar Lena, som i år har använt tunna skivor av torkad nätmelon som fönsterglas. Det började egentligen med ett misslyckat experiment. Lenas pappa hade odlat nätmeloner som hade blivit alldeles för många, och Lena funderade på om man kunde torka dem. Det kunde man definitivt inte, men de fungerade utmärkt som fönster och ger TEXT & FOTO: GRO BENJAMIN HEN RIKS EN ett fint gult sken om du tänder en ficklampa inne i huset. BYGGMATERIAL : 3 dl socker 2 dl sirap 100 g margarin eller smör 2 msk kanel 1 msk ingefara 3 A tsk malda kryddnejlikor 3 dl mjölk 1 kg vetemjöl IV2 msk bikarbonat KRISTYR : V2—V4 lätt uppvispad äggvita (den ska inte bli till skum) 2 dl florsocker 2 droppar ättiksprit, 12% FOGMASSA/LIM : 2- 3 dl socker GÖ R S Å HÄR : DA G i : 1. Smält socker, sirap och smör över svag värme och rör i kryddorna. Häll i mjölken och låt blandningen svalna i en stor bunke. 2. Blanda bikarbonat och mjöl och rör i det till en ganska stadig deg. 3. Arbeta degen väl. Ställ kallt över natten. DA G 2 : 4. Sätt ugnen på 200°c . Innan du börjar själva baket är det bra att provgrädda en kaka för att se att du har rätt temperatur i ugnen och rätt konsistens på degen. 5. Kavla ut degen i passande tjocklek, ca 4 mm. 6. Lägg hela utkavlade degBuffé 12/199 8
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40