Buffé 1
Den minst sagt maffi ga vinrankan som breder ut s
ig i Kiymets trädgård har hennes mamma tagit med sig från Turkiet. Dags att plantera lökar som ska bli till påskliljor nästa år. s G »Odling integrerar« – Kolonilotten har varit ett bra sätt att komma in i det svenska samhället. Det är helt naturligt att man hjälper varandra med odling, växter och frön. Här är alla grannar och kompisar, säger Kiymet Konuk, som är född i Turkiet. När hon hade varit några år i Sverige fi ck hon ta över en kolonilott på Södermalm i Stockholm. Då, för drygt 20 år sedan, fanns knappt något i trädgården, bara ett äppelträd och två rhododendron. – Resten har vi planterat, säger Kiymet. Vinrankan som hennes mamma tog med från Istanbul för många år sedan är hon mycket stolt över. Stammen har med åren blivit grov och bladverket är stort. – Se så mjuka och fi na bladen är, nästan som siden. De är perfekta till mina vinbladsdolmar. Hon fortsätter att visa runt i sin lummiga trädgård och Kiymet Konuk, har odlat på kolonilott i drygt 20 år. Ålder: 59 år. Familj: Man och barn. Bor: I lägenhet på Södermalm i Stockholm. Född: Istanbul i Turkiet. Gör: Lärare i modersmål och resurslärare. Favoritväxt: Bondbönor och mangold. Odlartips: Nybörjare? Testa jordärtskocka, mangold och bondbönor. Det är alla lättodlade grödor som inte kräver försådd och som drabbas av få angrepp. 10 B UFFÉ 9 • 2016 pekar på en liten låg, tät buske. – Den här rosenbusken har jag också fått av mamma. Om man blandar bladen med blombladen från vallmon som står här intill blir det en jättegod, vackert röd saft. På lotten växer även mangold, grönkål, zucchini, jordärtskockor, pumpa och bondbönor. Ett stycke därifrån står isop, persilja, oregano och malört. – Det är så vackert med de gröna kryddorna ihop. Och jag använder dem hela tiden i maten. Isop passar till exempel fi nt i en fi sksoppa. Kiymet är uppvuxen mitt i Istanbul, vid Taksimtorget. – Varje helg åkte vi på små utfl ykter till skogen. Där kunde det hända att vi plockade med oss nässlor och lagade mat med en gång. Det var nog så mitt intresse för natur och mat började. Turkisk mat är synonymt med mycket grönt, berättar Kiymet. Att följa henne runt i trädgården blir en liten lektion i det utsökta turkiska köket. – Här är grönkålen, säger hon och pekar i rabatten. Mamma och pappa kommer från Svartahavskusten, och där äter man mycket grönkål. Det är jättegott att steka tillsammans med lök och koka med buljong, hela vetekorn och skärbönor. Jag är också väldigt förtjust i grönkålssoppa. När Kiymet och hennes familj åker på semester till Turkiet tar hon med sig plantor av krusbär och svarta vinbär till mamma. Det växer bara vilt där. På så vis fortsätter utbytet av det gröna mellan Sverige och Turkiet. v r ö n t t k p ki s å tur i