Buffé 1
Streetfood PÅ VIT DUK Smaker från Gambia Streetfo
od är trendigt i vissa delar av världen, på andra ställen är det enkel vardagsmat utan hipfaktor. I Gambia är frukost på gatan något för gemene man. Text Ingela Hofsten Foto Sara Mac Key GAMBIA ÄR ETT FATTIGT LAND, och i städerna är det få människor som har möjlighet eller ekonomiska resurser att förvara mat och råvaror hemma, utöver ris. I stället köper de fl esta det de behöver dag för dag. Frukost inhandlas oftast på gatan. Men även dag- och kvällstid gäller gatumat, till exempel kassava- och fi sksoppa, piroger och grillad fi sk och kyckling. Varje morgon klockan sju sätter sig Mariama Sonko på en butikstrappa några steg från sin lilla lägenhet för att sälja frukost till folk i grannskapet. I en bytta har hon bönröran niebe, i en annan akara, friterade bollar, också de gjorda av bönor. Rätter som tagit henne fl era timmar att förbereda. Mariama är utbildad kontorist men har aldrig lyckats få någon anställning. Nu när hon har barn behöver hon hålla sig i kvarteren hemmavid, vilket är i stadsdelen Bundung, i Gambias största stad Serekunda. Samtidigt måste hon bidra till familjens försörjning. Det resulterade i att hon började sälja frukost på gatan utanför lägenheten. Kunderna köper en halv baguette i den lilla butiken bakom Mariama och ger den till henne. Hon klyver brödet och fyller med niebe och/eller akara. Ett helt bröd med niebe kostar tio dalasi, det vill säga strax över två kronor. Varje akara kostar 20 öre. En del av kunderna köper ett litet glas attaya – grönt, kraftigt sötat te – av mannen som sitter på andra sidan trappan, men de fl esta tar med sig mackan och går vidare – till jobbet eller hem. AKARA – FRASIGA BÖNBOLLAR Fantastiskt fl uffi ga, frasiga vegetariska bollar! Passar som både snacks och tapas. Tricket är att mixa smeten riktigt luftig. GER CA 50 BOLLAR Blötlägg 350 g torkade små vita bönor i en bunke med lättsaltat vatten över natten. Häll bort vattnet. Mixa bönorna i en matberedare med ca ½ dl vatten till en slät och luftig smet, 3–5 minuter. Det är viktigt att smeten blir luftig, använd eventuellt elvisp mot slutet för att få den riktigt fl uffi g. Blanda ner 1 fi nhackad gul lök, ½–1 urkärnad och fi nhackad habanero och 1 ½ tsk salt i smeten. Värm 1 liter rapsolja i en kastrull till 170–180°C. Klicka ner bollar av smeten med en sked och fritera tills de är gyllenbruna runt om. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt. NIEBE – LÖK- & BÖNRÖRA Här en variant på den gambianska lök- och bönröran med tomat. Passar till det mesta. GER CA 3 DL Fräs 2 hackade gula lökar, 2 rivna vitlöksklyftor och ½–1 urkärnad, fi nhackad jalapeño i 2 msk olja på medelvärme tills löken mjuknar, utan att den får färg. Tillsätt ½ grönsaksbuljongtärning, 1 msk tomatpuré, ½ tsk torkad oregano, 1 krm salt, ½ krm svartpeppar och 1 dl vatten. Rör ner 1 förp avrunna kokta små vita bönor (400 g). Mixa eventuellt slätt i en matberedare eller med en stavmixer. Bjud i baguette med sallad och bönbollar. FÖR ALLA Frasiga bönbollar: Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Lök- och bönröra: Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Gambiansk streetfood med härliga smaker. B UFFÉ 9 • 2016 25