Buffé 1
för alla se ica.se Aubergine- och valnötsröran ka
shk-e bademjan är ett mycket populärt tillbehör till många olika rätter. AUBERGINE- OCH VALNÖTSRÖRA Kashk-e bademjan. Detta är en av de mest populära persiska sidorätterna. Passar utmärkt både som förrätt och tillbehör. FÖR 4 PERSONER 300 g aubergine 1 liten gul lök 1 vitlöksklyfta ½ tsk gurkmeja ½ msk hackad färsk mynta (eller ½ tsk torkad) 1 dl valnötter 1 dl matyoghurt (10 %) olivolja salt färsk mynta och valnötter till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala auberginen och skär i centimetertjocka skivor längs med. Lägg skivorna på en kökshandduk och strö över ½ tsk salt. Låt ligga ca 20 minuter. Torka av med hushållspapper eller kökshandduk. 2. Skala, dela och hacka lök och vitlök. 3. Värm 3 msk olivolja i en stor stekpanna. Stek auberginen i omgångar tills skivorna får en gyllene färg. 4. Fräs lök och vitlök i olja tills det mjuknar, utan att det får färg. Tillsätt gurkmeja och mynta och fräs ytterligare någon minut. 20 B UFFÉ 9 • 2016 5. Tillsätt auberginen och häll över 1 dl vatten. Låt sjuda under lock 10 minuter. 6. Mixa valnötterna fi nt i en matberedare. Tillsätt aubergine och yoghurt. Mixa till en slät kräm. Låt svalna. 7. Lägg upp på ett serveringsfat. Ringla över yoghurt och garnera med t ex mynta, strimlade/ hackade valnötter och berberisbär. Eft errätten khoresht-e mast görs av lamm, socker och saff ransyoghurt, se recept på ica.se/buff e.