Buffé 1
Frukt, grönt och torshi En persisk måltid servera
s normalt med fl era mindre sidorätter. Några av de vanligaste är: Torshi Blandade grönsaker inlagda i vinäger och vitlök. Vanliga ingredienser är blomkål, aubergine, morot och gurka. Yoghurt Serveras till varje måltid, antingen naturell eller blandad med gurka, vitlök och schalottenlök. Frukt Plommon, granatäpple och russin har liksom valnötter en given plats i det persiska köket. Används både som dekoration, i sallader och som tillbehör. Grönt Ett fat färska örter som basilika, koriander och mynta hör ofta till måltiden. Oliver är ett annat vanligt tilltugg. Persiska dolmar VINBLADSDOLMAR Dolmeh barge mo. Vinbladsdolmar är en klassisk rätt som i olika varianter serveras i Mellanöstern och runt Medelhavet. Passar på buff ébordet och även som tillbehör tiill allehanda rätter. GER CA 35 STYCKEN ½ burk vinblad i lag (ca 300 g) 150 g lamm- eller nötfärs 1 gul lök 1 dl hackad mynta 1 dl hackad persilja 1 tsk gurkmeja 1 tsk paprikapulver 1 förp kokta linser (ca 300 g) 5 dl kokt kallt basmatiris 1 msk strösocker 1 dl färskpressad citronjuice olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och fi nhacka löken. 2. Värm 2 msk olja i en stekpanna och tillsätt den hackade löken. Fräs någon minut tills löken mjuknar utan att den tar färg. Tillsätt färsen och låt fräsa ytterligare några minuter. 3. Rör ner mynta, persilja, gurkmeja, paprikapulver, ¾ tsk salt och ½ krm peppar. Tillsätt 1 dl vatten och låt sjuda under lock ca 10 minuter. Låt svalna. 4. Häll av och skölj linserma. Blanda med fräset och riset. 5. Lägg 1 msk av fyllningen mitt på vinbladet. Vik först över stjälkkanten, därefter sidokanterna. Rulla sedan ihop knytet så hårt du kan med bladets överkant. 6. Lägg dolmarna i en oljad gryta. Rör ihop socker och citronjuice med 3 dl vatten. 7. Häll lagen över vinbladsdolmarna. Låt sjuda under lock ca 45 minuter. Låt svalna. för alla se ica.se persiska recept! på ica.se Fler B UFFÉ 9 • 2016 21