Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Buff éredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se, Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Receptansvarig: Sofi a Nilsson, sofi a.nilsson@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Katarina Sjöberg, Henrica Dieden Bark Webbredaktör: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ica.se/buff e hittar du bland annat utlovat extramaterial, information om rekvisita och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICA-kort. Mer info på ica.se. Nästa nummer kommer 19 oktober Koka egen buljong Buljong är smart mat – koka på oxbringa, kyckling eller grönt. Möt partytjejen Emelie Carlson från Stureplan som blev köttbonde i USA. Skaldjursälskaren bjuder på räkkunskap. Grymma groddar och saliga skott. För alla Se ica.se/buffe Pensla och varva. Med färdig filodeg är det enklare än man tror att baka baklava. Recept Sofi a Nilsson Foto Lennart Weibull BAKLAVA Pistaschnötter i fyllningen gör baklavan snyggt grön – och extra god. GER CA 12 BITAR Sätt ugnen på 175°C. Blanda 300 g grovt mixade nötter (gärna valnötter, pistaschnötter och sötmandel) med 1 tsk malen kanel och ½ tsk vaniljpulver. Smält 150 g smör. Pensla en ugnsform, ca 20 x 30 cm, med lite av smöret. Dela 1 paket kyld fi lodeg (250 g) på mitten så de får samma storlek som ugnsformen (endast 125 g används, resten går bra att frysa). Lägg ett ark fi lodeg i botten och pensla med smör. Upprepa med ytterligare 3 ark. Fördela hälften av fyllningen på. Lägg på 4 ark fi lodeg och pensla med smör mellan varje ark. Fördela resten av fyllningen och lägg på resterande ark, pensla med smör mellan varje ark och på toppen. Skär baklavan i 12 rutor. Ringla över resten av smöret. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills den är gyllene. Koka upp 2 dl strösocker och 2 dl vatten i en kastrull. Koka ca 5 minuter. Ta från värmen. Tillsätt ½ dl färskpressad citronjuice och ev 1 msk apelsinblomsvatten. Häll den varma sockerlagen över baklavan. Låt svalna. Vinn 300 kronor i matpengar! 2. Systerorganisation i Angered A. Tron B. Hoppet C. Kärleken 3. Betyder skål på japanska A. Dinbari B. Donburi C. Dunbori 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buff e, mejla svarsraden till tavling.buff e@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 30 september. Vinnarna presenteras på ica.se/buff e från den 19 oktober. 1. En akara hos Mariama kostar A. 30 öre B. 10 öre C. 20 öre AUGUSTINUMRETS RÄTTA RAD: 1B, 2A, 3C, 4A, 5B 4. Egyptisk kryddoch nötmix A. Biryani B. Dukkah C. Za’atar 5. »Ogräs« som Tao gärna syrar A. Kirskål B. Maskros C. Löktrav Räkor på djupet. Emelie, Wyebrook farm. Tjong i buljongen. B UFFÉ 9 Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. • 2016 39 Sockersött! För alla Se ica.se/buff e 24–7 Sköna skålar FRUKOSTSALLAD Sallad till frukost? Ja, varför inte? Blir konceptet en god vana kan du röra ihop en stor sats av dressingen och förvara i kylen. Den håller minst en vecka. FÖR 2 PERSONER Blanda ihop 3 msk tahini (sesampaste), 2 tsk färskpressad citronjuice, 2 msk kallt vatten, 1 tsk flytande honung och 2 krm salt. Dela, kärna ur och gröp ur 1 mogen avokado. Skär i skivor. Massera 1 påse hackad färsk grönkål (125 g) med 2 msk av dressingen. Stek 2 ägg i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg grönkålen i skålar. Toppa med avokado och 1 ½ dl blåbär. Strö över 3 msk grovhackade snacksmandlar med tamari eller BBQ-mandlar/rostade valnötter. Lägg på äggen och ringla över resten av dressingen. Tips! Andra goda fruktoch grönsakskombinationer är hallon och röd paprika, vattenmelon och gurka eller mango och tomat. GNOCCHI MED BRYNT KAPRISSMÖR Snabb och smakrik italienare som blir klar på 20 minuter. Broccoli och spenat står för det gröna inslaget, brynt kaprissmör ger smak. FÖR 2 PERSONER Skär 250 g broccoli i små buketter och stammen i mindre bitar. Bryn 75 g smör i en stekpanna tills det doftar nötigt. Tillsätt 2 msk kapris och stek tills de öppnar sig som små blommor. Tillsätt 16 salviablad eller 2 tsk torkad salvia, bladen ska bli lätt friterade. Rör ner 2 tsk färskpressad citronjuice. Häll upp smöret i en bunke. Rengör ev pannan lite lätt. Stek broccolin och 250 g gnocchi i 3 msk olja i stekpannan ca 5 minuter, tills gnocchin är gyllene. Tillsätt 65 g babyspenat och låt den bli mjuk. Fördela gnocchi och grönsaker på tallrikar. Skeda över smöret. Garnera med finrivet citronskal. Rostat bröd är gott till. LAX-DONBURI Donburi betyder skål på japanska, och rätten består för det mesta just av en skål fylld med ris och topping. En god sojasås marinerar rå lax, men det går lika bra med tofu eller stekt kycklinglår. FÖR 2 PERSONER Koka 2 dl sushiris eller råris enligt anvisning på förpackningen. Lägg 150 g frysta, tinade sojabönor ovanpå riset när 5 minuter av koktiden återstår. Blanda ihop 4 msk japansk soja, 1 msk mirin, 1 msk riven ingefära och 1 msk färskpressad limejuice. Skala och finhacka 2 schalottenlökar. Skala och strimla 1 morot och 20 cm rättika. Finhacka 200 g laxfilé (utan skinn). Blanda lök, lax och 3 msk rostade sesamfrön eller furikake. Lägg riset i skålar. Toppa med laxröran och grönsakerna. Ringla över dressingen. Garnera med lite salladslök eller rostad lök. B U FFÉ 9 • 2 0 1 6 35 8/22/2016 11:17:44 AM