Buffé 1
24–7 Sköna skålar FRUKOSTSALLAD Sallad till fruko
st? Ja, varför inte? Blir konceptet en god vana kan du röra ihop en stor sats av dressingen och förvara i kylen. Den håller minst en vecka. FÖR 2 PERSONER Blanda ihop 3 msk tahini (sesampaste), 2 tsk färskpressad citronjuice, 2 msk kallt vatten, 1 tsk flytande honung och 2 krm salt. Dela, kärna ur och gröp ur 1 mogen avokado. Skär i skivor. Massera 1 påse hackad färsk grönkål (125 g) med 2 msk av dressingen. Stek 2 ägg i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg grönkålen i skålar. Toppa med avokado och 1 ½ dl blåbär. Strö över 3 msk grovhackade snacksmandlar med tamari eller BBQ-mandlar/rostade valnötter. Lägg på äggen och ringla över resten av dressingen. Tips! Andra goda fruktoch grönsakskombinationer är hallon och röd paprika, vattenmelon och gurka eller mango och tomat. GNOCCHI MED BRYNT KAPRISSMÖR Snabb och smakrik italienare som blir klar på 20 minuter. Broccoli och spenat står för det gröna inslaget, brynt kaprissmör ger smak. FÖR 2 PERSONER Skär 250 g broccoli i små buketter och stammen i mindre bitar. Bryn 75 g smör i en stekpanna tills det doftar nötigt. Tillsätt 2 msk kapris och stek tills de öppnar sig som små blommor. Tillsätt 16 salviablad eller 2 tsk torkad salvia, bladen ska bli lätt friterade. Rör ner 2 tsk färskpressad citronjuice. Häll upp smöret i en bunke. Rengör ev pannan lite lätt. Stek broccolin och 250 g gnocchi i 3 msk olja i stekpannan ca 5 minuter, tills gnocchin är gyllene. Tillsätt 65 g babyspenat och låt den bli mjuk. Fördela gnocchi och grönsaker på tallrikar. Skeda över smöret. Garnera med finrivet citronskal. Rostat bröd är gott till. LAXDONBURI Donburi betyder skål på japanska, och rätten består för det mesta just av en skål fylld med ris och topping. En god sojasås marinerar rå lax, men det går lika bra med tofu eller stekt kycklinglår. FÖR 2 PERSONER Koka 2 dl sushiris eller råris enligt anvisning på förpackningen. Lägg 150 g frysta, tinade sojabönor ovanpå riset när 5 minuter av koktiden återstår. Blanda ihop 4 msk japansk soja, 1 msk mirin, 1 msk riven ingefära och 1 msk färskpressad limejuice. Skala och finhacka 2 schalottenlökar. Skala och strimla 1 morot och 20 cm rättika. Finhacka 200 g laxfilé (utan skinn). Blanda lök, lax och 3 msk rostade sesamfrön eller furikake. Lägg riset i skålar. Toppa med laxröran och grönsakerna. Ringla över dressingen. Garnera med lite salladslök eller rostad lök. B UFFÉ 9 • 2016 35 För alla Se ica.se/buffe