Buffé 1
24–7 ÄT NÄR du vill Käka sallad till frukost, knä
ck ihop en omelett vid midnatt eller kör på ugnspannkaka prick klockan sex. Hur, var och när vi äter förändras ständigt. I Buffés serie 24–7 finns något för alla. OMELETT MED MAKRILL, CHILISÅS OCH ROSTAD LÖK Srirachasås och rostad lök är perfekta räddare när man snabbt behöver extra knorr på maten. Vill du boosta omeletten? Riv över ost. Eller lägg den på kokt ris/quinoa. FÖR 1 PERSON Vispa upp 3 ägg med 1 krm salt. Smält 1 msk smör i en stekpanna. Häll i äggen och stek omeletten. Lägg 1 burk makrill i tomatsås (125 g) i mitten och toppa med srirachasås, rostad lök och crème fraiche. Strö över hackade örter. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfri rostad lök. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Innehåller ägg. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. KÅLPUDDING Rårörda lingon ska det vara till. Och kanske en sallad. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Skär bort den hårda mittstocken på 1 kg vitkål och strimla resten fi nt. Bryn kålen i omgångar på hög värme i olja ca 5 minuter utan att det bränns. Lägg i en bunke och smaksätt med 2 msk sirap, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Skala och riv 1 gul lök fi nt. Blanda löken med 500 g blandfärs, 1 ägg, 2 msk japansk soja, 1 dl vispgrädde, 1 msk konc kalvfond, 1 msk sirap, ½ tsk salt och 2 krm peppar. Lägg hälften av kålen i en smord ugnssäker form. Lägg på färsen och täck med resterande kål. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. Kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt. Kontrollera innehållet i fonden. Gör äggfri: uteslut ägget i färsen. Kontrollera innehållet i fonden. B UFFÉ 9 • 2016 33