Buffé 1
UGNSPANNKAKA (GRUNDRECEPT) Här är det lätt att ko
mma ihåg mängderna. Dubbelt så mycket mjölk som mjöl, lika många ägg som antal deciliter mjöl och så lika mycket salt som socker. FÖR 4 PERSONER 3 dl vetemjöl 1 tsk strösocker 1 tsk salt Toppa till tusen Om man kan toppa en pizza så kan man toppa en pannkaka! Här är några förslag, både vad det gäller att göra pannkakan matigare och ge den mer smak. Grädda den först enligt grundreceptet och toppa sedan med: • Tunt skivad chorizo och strimlade torkade tomater i olja. 6 dl mjölk (3 %) 3 ägg smör till formen GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Blanda mjölet med socker och salt i en bunke. 3. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn, tjock smet. Rör ner äggen. 4. Vispa ner resterande mjölk och fortsätt vispa till en klumpfri smet. (Om tiden fi nns,låt smeten svälla ca 10 minuter.) 5. Häll smeten i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. 6. Grädda i mitten av ugnen 30–40 minuter, lägg ev på en bit folie mot slutet om ytan får för mycket färg. Låt vila i 5 minuter. Recept & styling Ylva Bergqvist Foto Simon Bajada Illustrationer Annika Huett • Smörstekta äppelskivor och knaperstekt bacon. • Smörstekt lök, gärna flera sorter som purjolök, gul lök, rödlök och vitlök, och smulad ädelost. • Smörstekt tunt skivad zucchini, finrivet citronskal och smulad getost. • Smulat, knaperstekt isterband (utan skinnet). Very berry! Häll pannkakssmeten i formen. Blanda 250 g ricotta med 1 msk florsocker och 1 msk finrivet citronskal. Klicka ut ricottan i formen. Blanda 3 dl frysta bär med 1 msk majsstärkelse och häll överst. Grädda enligt grundreceptet. Saltstänkt Under tiden som smeten sväller, passa på att steka 140 g tärnat bacon i ugnen, i samma form som du tänker ha pannkakan i. Häll sedan på smeten och voilà – fläskpannkaka! Addera 1 urkärnat, tärnat äpple för en skön sötsalt brytning. Boosta med grönt Smörfräs grovriven potatis, morot, palsternacka, skivade jordärtskockor och hackad grönkål eller svartkål i en stekpanna. När grönsakerna har mjuknat något, det tar 5–10 minuter, häller du dem i den ugnssäkra formen och slår över smeten. Grädda enligt grundreceptet. Smutta på rommen Smaksätt pannkakssmeten med ½ tsk vaniljpulver och ytterligare 2 msk strösocker. Grädda enligt grundreceptet. Blötlägg 1 dl gula russin i 1 dl rom medan pannkakan är i ugnen. Låt svalna något och pudra sedan över rejält med florsocker. Servera med romrussinen och lättvispad grädde. 32 B UFFÉ 9 • 2016