Buffé 1
a y s Tao Somjit Karlsson, har odlat på kolonilot
t i drygt 10 år. Ålder: 54 år. Familj: Gift. Bor: Stockholm. Född: Rai Et i Thailand. Gör: Kock på förskola med vegetarisk profi l. Favoritväxt: Alla sorters bönor och pumpa. Odlartips: Lägg mungbönor i en bh-tvättpåse. Den är jättebra att grodda i! »Lotten är mitt eget paradis« Tao Somjit Karlssons kolonilott är som en liten djungel. Den består egentligen av två lotter om cirka hundra kvadratmeter. I mitten står ett öppet skjul. Bakom skjulet fi nns några stubbar och ett bord intill ett äppelträd. En thailändsk fl agga visar vägen för den som vill hälsa på. Det lilla trädet har mängder av ympgrenar märkta med skyltar om äppelsort. – Jag lärde mig ympa alldeles nyligen, och nu har jag satt massor av sorter på trädet. Det ska bli spännande att se vilka som tar sig, säger Tao. Här och var står små stilleben i form av gamla plastleksaker, uttjänta järnföremål, en gammal stol och ett par lila stövlar fulla av blommor och grönt. Golfb ollar är utplacerade lite varstans. – De har barnen på förskolan där jag jobbar plockat när vi varit på utfl ykt vid en golfb ana. Tao är utbildad kock i Thailand och fi ck jobb på olika restauranger från det att hon kom till Sverige 1992. Numera är hon kock på en Waldorf-förskola som bara serverar vegetarisk mat. Hon är även fl itigt anlitad till olika cateringuppdrag. I hennes odlingar samsas blommor med grönsaker i en härligt spännande och mycket spontan blandning. Insprängt snart sagt överallt står ståtliga vitlöksstänglar. Tao odlar egen vitlök som 12 B UFFÉ 9 • 2016 räcker hela året. Bönor av olika slag fi nns också över hela lotten. Svart- och grönkål är andra favoriter. – Amarant har jag också både på friland och i växthus. Den är lättodlad och passar fi nt att woka, ångkoka eller i en gryta. Man plockar av blad och sedan växer nya ut allteftersom. Plantorna håller hela sommaren. Tao berättar att hon nästan aldrig köper frön, utan tar vara på sina egna från skörden. – Det enda jag faktiskt inte lyckats med är gurka. Pumpa äter vi mycket på hösten, så de fröna åker ner i jorden på vårkanten. Jag tycker mycket om pumpa i alla former, och särskilt i en thailändsk efterrätt med kokosmjölk. Tao bjuder på lunch under äppelspaljén. Det blir nyplockad sallad, vårrullar och dumplings toppat med syrad löktrav. – Löktrav är ju egentligen ett ogräs, men jag tycker mycket om att mjölksyra den. Hemligheten bakom Taos prunkande lott heter matavfall, som hon tar med sig från förskolan och komposterar. Tao har 45 minuters restid enkel väg till kolonilotten. Tiden använder hon till att läsa om växter och odling. – Mitt odlarintresse tar det mesta av min fritid, och jag funderar allvarligt på att läsa till trädgårdsmästare! Urdruckna juicepaket funkar fi nt som hängande fågelbon i äppelträdet. PUMPAKRÄM Pumpa är en klassiker i thailändska desserter, här i en vackert orange, söt kräm, som är mycket god. FÖR 6–8 PERSONER 1 kg skalad och urkärnad pumpa (t ex butternut) 1 burk kokosmjölk (400 ml) ½ dl strösocker 1 tsk finrivet limeskal 2 krm vaniljpulver salt rostade sesamfrön och kokosflingor till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär pumpan i mindre bitar. 2. Lägg pumpan i en kastrull. Tillsätt kokosmjölk, socker och 1 krm salt. Koka upp under omrörning och låt koka ca 15 minuter, eller tills pumpan är mjuk. 3. Häll av kokosmjölken och spara den. 4. Mixa pumpan slät med en stavmixer och späd med ca 2 dl av kokosmjölken till en kräm. Blanda ner limeskal och vaniljpulver. 5. Servera krämen ljummen. Strö ev över sesamfrön och kokosfl ingor. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. t N k m ö r i a d ad th