Buffé 1
NYTT & HETT! September CATERING I ANGERED VINN 50
0 KR I MATPENGAR Må bästa krydda vinna Salt och peppar i all ära – världen är full av örtiga, mustiga, heta och smakrika kryddor. Vilken är din favoritkrydda, och när använder du den? Visa oss i Buffés Instagramtävling! Ta dig en titt i ditt kryddförråd. Vilken krydda, kryddblandning eller kryddkombo ligger dig lite extra I Sverige är vi inte bortskämda med kryddbasarer, men det finns rätt mycket att välja bland ändå. Tävla med din favoritkrydda och få chans på 500 kronor i matpengar! varmt om hjärtat? Eller föredrar du färska örter? Fota din favoritkryddade rätt och tagga med #buffebilden på Instagram. Beskriv ditt recept och ange mängder. Senast den 6 oktober vill vi ha ditt bidrag. Se till att ha ett öppet konto. En jury utser tre vinnare. Vinsten består av var sitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 13 oktober och presenteras samtidigt på ica.se/buff e. Här fi nns även fullständiga tävlingsvillkor. Hoppfulla matlagare Nio systrar i Göteborgsförorten Angered ville göra något för sina medsystrar i grannskapet. Skapa ett ställe där de kunde vila, umgås och hitta ny energi i kropp och själ. För åtta år sedan startade de Hoppet, en ideell organisation. Att samlas kring maten och matlagningen blev snabbt en självklar del. Ganska snart insåg systrarna att matlagningen kunde riktas utåt – kökskunskap från världens alla hörn blev till en unik cateringverksamhet och gav utsatta kvinnor en chans till bättre ekonomi och meningsfull sysselsättning. Fortfarande utgör de nio systrarna Alsaidan kärntruppen som organiserar Hoppet. Medlemmarna består av ett 30-tal kvinnor med ursprung i länder som Irak, Iran, Libanon, Pakistan, Bangladesh och Syrien. På hemsidan presenteras matlagarnas traditionella rätter som kunderna kan beställa. Uppdragen varierar från små middagar som äts hemma hos kvinnan som lagar maten till stora uppdrag som bröllop, fester och företagsevent. Hajar, Sajaa, Roa och Sara Alsaidan. VÄRLDENS KRYDDMIXER Dukkah, furikake & za’atar Att sammanfatta några av världens mesta kryddblandningar i en kort notis är vanskligt, ja nästan idiotiskt. Recepten är lika många som de som blandar dem. Vi vågar oss ändå, i all ödmjukhet, på ett försök. Za’atar Favoritströssel från Mellanöstern. Namnet kommer av örten za’atar (även kallad syrisk oregano) som ingår tillsammans med sumak (torkade syrliga bär) och sesamfrön. Tips på hur de används, se ica.se/buff e Dukkah Egyptisk krydd- och nötmix. Bröd dippas först i olja, sedan i dukkah. Rostade nötter (t ex hassel-, jord- eller cashewnötter), sesam-, koriander- och spiskumminfrön mortlas till smul. Recept på sidan 26. Fem kryddor Inte helt lätt att utröna vilka kryddor som ingår i kinesiska »five spice«. Ibland är det fler än så. Men stjärnanis, kanel, sichuanpeppar, fänkål och kryddnejlika utgör järngänget. Jerk BBQ-rubb från Jamaica, ön vars smaker påverkats av ursprungsbefolkning, afrikanska slavar och spanska och brittiska kolonisatörer. Jerk består bland annat av kryddpeppar, kryddnejlika, scotch bonnet chili, kanel, muskot och timjan. Biryani Egentligen en risrätt som förekommer i Mellanöstern och södra Asien, inte minst i Indien. Mixen som ger smak kan bestå av koriander, gurkmeja, spiskummin, kanel, kardemumma, kryddnejlika, kryddpeppar. Furikake Japansk kryddmix att strö över ris. Innehåller oftast torkade alger, sesamfrön, örten shiso, socker och salt. Torkad fisk brukar också ingå, liksom andra umamibomber som soja och miso. Ras el hanout Viktig i Marocko och grannländerna. Betyder ungefär »affärens bästa«. Uppemot tjugo kryddor kan ingå. Ofta förekommande är kardemumma, spiskummin, kryddnejlika, muskot, kryddpeppar, ingefära, koriander, chili, bockhornsklöver, gurkmeja. Garam masala Saknar kusinblandningen curryns karaktäristiska gurkmejegula färg. Namnet betyder »varm kryddblandning«. Ofta ingår spiskummin, koriander, kanel, kryddnejlika, svartpeppar och kardemumma. B UFFÉ 9 • 2016 7 #buffebilden TÄVLA OCH VINN