Buffé 1
Våga prova nytt! Smoothie med selleri, kolasås me
d rosmarin eller varför inte en pizza på pitabröd? Närma dig nya smaker och kombos med nyfikenhet – det kan ju vara så att du kommer att älska det! Foto & styling Eva Hildén Skicka gärna tips till mig sofi a.nilsson@otw.se eller ta en bild på ditt tips och hashtagga #buff etipset på Instagram. Publicerade bidrag får boken »Fest på 30 min.« av Jessica Frej (Bonnier Fakta). Blåbärsglass DUKKAH Egyptisk kryddblandning som passar till det mesta. Strö över sallader, mackor, grillade grönsaker eller ris. Blanda 2 dl skalade hasselnötter, 1 dl sötmandel och 1 dl oskalade sesamfrön på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen 10–15 minuter på 175°C. Rosta 2 msk hela korianderfrön och ¾ msk malen spiskummin ca 3 minuter i en stekpanna. Låt allt svalna. Mixa sedan alla ingredienser fi nt i en matberedare. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Förvara torrt. Gülay Alkan i Halmstad tipsar om denna enkla och smarriga blåbärsglass. Vispa 5 dl vispgrädde. Blanda 1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g) och 250 g frysta, tinade blåbär. Vänd ner grädden och rör till en jämn smet. Häll smeten i en form. Ställ in i frysen minst 6 timmar. Ta ut ca 10 minuter före servering. Bjud gärna i våff elstrutar och strö över hackade hasselnötter. Gör som Buff és chefredaktör Tony Wallin och kickstarta dagen med en skål grön smoothie. Mixa 1 selleristjälk, 1 skalad avokado, 50 g bladspenat, 1 bit skalad ingefära, ½ gurka, ½ skalad citron och ½ chilifrukt slätt i en blender. Tillsätt ev 1 dl ofi ltrerad äppelmust. Häll upp i 2 skålar. »Det är dags att vi börjar umgås mer, oftare, härligare, roligare – och godare!« Jessica Frej i förordet till »Fest på 30 min«. Stick några hål i valfritt antal sötpotatisar och lägg i en ugnssäker form. Baka i mitten av ugnen 1–1 ½ timme (beroende på storlek) på 200°C. Skär ett kryss i potatisen och tryck ihop från sidorna så att den öppnar sig. Servera med smör och salt eller en matig röra. 26 B UFFÉ 9 • 2016 Bakad sötpotatis Kolasås med rosmarin Rosmarin sätter oväntat fi n smak i denna ljuvliga kolasås! Blanda 2 dl vispgrädde, 2 dl strösocker, 2 dl ljus sirap, 2 krm vaniljpulver och 1 msk hackad färsk rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och fortsätt koka ytterligare ca 5 minuter på svag värme. Sila av. Servera såsen till vaniljglass och gärna stekta eller ugnsbakade äpplen. Kronärtskockspizza med yoghurt och ärter Pizza på pitabröd är en knaprig delikatess! Dela 2 pitabröd längs med. Lägg med utsidan nedåt på en bakpappersklädd plåt. Bred på 4 msk pesto och 2 dl turkisk yoghurt (10%). Fördela 2 dl marinerade kronärtskockor i små bitar. Grädda i mitten av ugnen 10–15 minuter på 200°C. Klicka på 1 ½ dl grovt mosade gröna ärter eller frysta, tinade sojabönor, myntablad, flingsalt och svartpeppar. Ringla över olivolja. SMOOTHIEBOWL GRÖN Nyfi ken i en skål? Fler balla bowls, se ica.se/buff e