Buffé 1
NYTT & HETT! → Redaktör lina.wallentinson@otw.se
September FOLKFEST PÅ DJURGÅRDEN Jorden runt på en buffé Kamal Mouzawak, en av Libanons mest kända matprofiler, gav restaurang Oaxen inspiration till eventet Folkfest. Kamal har tillsammans med UNHCR hjälpt kvinnliga syriska flyktingar i Libanon att komma in i samhället och skaffa en sysselsättning genom matlagning. – Jag och Agneta Green (Oaxens ägare) hörde Kamal på en föreläsning förra året. Vi började prata om vad vi kunde göra, säger Michelle Palmstierna på Oaxen Krog & Slip. Tillsammans med Stadsmissionen har idén nu landat i Folkfest, som arrangeras 16–17 september i ett stort båtvarv invid krogen på Djurgården i Stockholm. Ett lag på tolv kvinnor kommer att presentera en verklig matkulturskatt, uppdukat som en stor buffé. Kvinnorna har ursprung i bland annat Bolivia, Chile, Jemen, Somalia, Palestina, Syrien, Colombia och Afghanistan. Överskottet går oavkortat till Stadsmissionens verksamhet Källan i Fisksätra utanför Stockholm, en ort där det bor människor fr n 80 länd . – Över en fjärdedel a med-v m ån 80 länder n fjär arbetarna på Oax arb utan r vä natu at ä utanför Sverige. Vår bransch äldigt internationell till sininternationell t natur och har därför potential att erbjuda arbete åt många ar ör är väldi ur och h erbjuda har d arbe nyanlända kvinnor och män, säger Michelle. på Oaxen är födda ans öd IT-KILLEN SOM BLEV KEBABGURU Kebab på klassresa Såsdränkt och slabbigt går bort. Jiray Seropian har ätit sig igenom hundratals kebaber i Sverige och världen runt – och betygsatt dem på sitt Instagramkonto. Det började som en kul grej för Jiray, som egentligen jobbar med IT. Men nu är det upp till bevis – när Jiray själv öppnar finkebaben MOAS, Meat on a stick, i Stockholm. Hur är en bra kebab? – Det ska vara balans mellan alla delar, så att inget tar över. I Sverige är kebaber ofta lite slafsiga – det är inte för inte som vi är »landet sås«. Bra kött, färskt bröd och fräscha grönsaker måste alltid vara grunden. NY DIGITAL SUNDKURS Hälsa – på riktigt Buden för hur man ska äta och träna för att hålla sig frisk och leva länge är många, spretiga och inte alltid baserade på vetenskapliga fakta. Mai-Lis Hellenius är professor och läkare med fokus på livsstil och hälsa vid Karolinska Institutet, KI. Hon brinner för att nå ut med råd kring livsstil som håller oss friska och som är baserade på vetenskaplig forskning. – Det har kommit så oerhört mycket nytt kring mat, fysisk aktivitet, livsstil och hälsa som vi vill sprida, säger Mai-Lis. Därför uppdateras nu den digitala »sundkursen«, som från och med nylanseringen dessutom är gratis. Hittills har 100 000 personer gått kursen. Förutom mat och fysisk aktivitet tas ämnen som nikotin, alkohol, stress och sömn upp. I korta filmer föreläser MaiLis om den senaste samlade forskningen. Fräscha recept och träningstips ingår också. Och gästinspiratörer; först ut är Paolo Roberto och Carolina Klüft. Mai-Lis Hellenius Avsändare för kursen är Karolinska Institutet och enda fi nansiär är Hjärt-Lungfonden. Kolla in sundkurs.se. Var kommer ditt stora kebabintresse ifrån? – Jag har älskat kebab så länge jag kan minnas. Men i takt med att jag växte upp och fick ett ökat matintresse insåg jag att den mesta kebaben jag åt var rätt dålig. Varför kopplas kebab till skräpmat? – För att den saluförs som billig snabbmat. Man behöver bara åka till Berlin, där ser man kontorsfolk på lunch med en kebab i handen. Det är gatumat där också, men ändå mer okej. Hur skiljer sig kebaber åt runt om i världen? – Jag har varit på en tio veckor lång»kebabspotting« under sommaren. Jag åt mig runt i bland annat Jordanien, Libanon, Armenien och Israel. Alla har sina varianter med olika bröd, kött och såser eller röror. Israel imponerade lite extra. Skiljer sig svenska kebaber också åt? – Det finns absolut lokala skillnader. I Jönköping görs kebaben ofta på bara fläskkött. I Norrköping gäller varm tomatsås; åker du bara till Västerås skulle kunden ha skickat tillbaka kebaben om såsen var varm – där ska den vara kall! I Linköping såsas kebaben ofta med rhode island. Malmö är falafelstaden. Finns det någon kebabstad? – Nja, men bäst är nog kebaberna i Östergötland. Fast det är helt enkelt så att man älskar den kebab man vuxit upp med. Jag kommer från Norrköping… Du betygsätter från 0 till 10 på ditt Instakonto. Vad får din egen kebab? – Jag ger mig själv en nia. Jag lär mig fortfarande och har en bit kvar till perfektion. B UFFÉ 9 • 2016 5 HEJ JIRAY! Jiray Seropian Foto: Lennart Weibull Agneta Green och Michelle Palmstierna