Buffé 1
INNEHÅLL September: NR 9 • 2016 Älskade husmansko
st! Är husmanskost kåldolmar med brunsås eller spagetti med köttfärssås; är det Tore Wretmans »arv« eller dagens vanligaste rätter? Eller kanske helt enkelt den mat vi vuxit upp med?! Oavsett hur man förändrar sina Drömmer om paltbröd... matvanor kommer nog barndomens smaker alltid att fi nnas kvar där. Jag har många starka favoriter. En är paltbröd med fl äsk och vitsås, en annan är korngrynspudding med lingon. Trots att jag kan drömma om dem är det väldigt, väldigt sällan som jag lagar dem. Skulle jag bo utomlands gissar jag att saknaden skulle vara än större – men kanske skulle jag trots vissa svårigheter laga dem lite oftare... Så är det nog för de fl esta av oss. Vilket också Amjad Aloul, på Crossborder som jobbar med att öka förståelsen mellan människor från olika delar i världen, kan intyga, se sidan 22. Oavsett hur mycket man integreras så kommer längtan efter barndomens smaker alltid att fi nnas där. Kanske som en trygghet när det mesta känns nytt och främmande. Vi har kikat lite på husmansrätter från olika delar av världen. Det är vardagsrätter som inte är så annorlunda än de svenska. Eller vad sägs om zucchiniplättar, morotsbiff ar, syrlig lammgryta och mjölksyrade grönsaker? Jag lovar att det är värt att testa något som förmodligen låter konstigare än vad det är… Lockas du inte av dessa rätter så har vi ju alltid en ugnspannkaka eller en kålpudding att njuta av, se sidan 32. I september väljer jag ... Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se 39 SMAKER SOM STICKER UT Yuzu. En bitterljuv syrlig citrus som har mandarinens sötma i kombination med grapefruktens bett. Hundra procent ren juice som är perfekt att »dressa« skaldjur och rå fisk (sashimi) med. Och förstärk gärna upplevelsen med en majo som fått smak av yuzu. Lätt beroendeframkallande... Miso. Grunden i den japanska misosoppan, som är ett måste till sushin, är en sojabönspaste. Den har blivit småtrendig att använda som smakförstärkare i många rätter där man vill ha lite mer av den femte grundsmaken umami. Testa i fiskgratängen! Kofta. Lägger man till namnet masala, som betyder blandning, får man en indisk kryddblandning med »varma« kryddor såsom kanel, kummin och koriander, men även lite hetare sorter. Perfekt till köfte, alltså färsrätter med orientaliskt stuk. Kofta masala passar också i grytor med kött och grönsaker. Örtolja. Skördar nu de sista i kryddlandet, ett överflöd som är svårt att hinna äta färskt. Blir perfekt att torka och sedan använda till egna kryddoljor. Med lite citron eller vitlök blir det en kryddolja helt enligt min smak! G r o 5 8 16 22 24 26 28 31 32 Septemberspaning Världens kryddblandningar. Hoppet i Angered. Instatävla med din bästa krydda. Kebaben gör en klassresa. Folkfest på Djurgården. Sundkurs på nätet. Jorden runt i kolonin Koreansk gurksallad. Kimchi. Zucchiniplättar med fetaost & dill. Pumpakräm. Smaka på Iran Lamm- och spenatgryta. Kobideh kebab. Aubergine- och valnötsröra. Vinbladsdolmar. Mötet: Amjad Aloul Genom mat skapar marknadsföraren Amjad integration i praktiken. Streetfood i Gambia Akara – frasiga bönbollar. Niebe – lök- och bönröra. Sofi as curry Dukkah. Bakad sötpotatis. Kolasås med rosmarin. Blåbärsglass. Grön smoothiebowl. Kronärtskockspizza med yoghurt och ärter. Yalla yalla Morots- & halloumibiff ar. Enkel äppelmeny Ugnsstekt kyckling med äpple & rosmarin. Bakat toscaäpple. Tjugofyrasju (24–7) Ugnspannkaka. Omelett med makrill, chilisås och rostad lök. Kålpudding. Frukostsallad. Gnocchi med brynt kaprissmör. Laxdonburi. Sockersött! Baklava. Tävla & vinn matpengar!. B UFFÉ 9 • 2016 3 Bäst t r i Tävla om 50 matcheckar sidan 39 27 recept o t t t y ll g höstens